Секции

19 April 2024 17:30

Мирослав Василев: 45 години ансамбъл „Розова долина“ е посланик на страната ни по света и духовна емблема на Карлово

45 години ансамбъл „Розова долина“ е културен посланик на страната ни по света и духовна емблема на Карлово. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово“ на Радио „Фокус“ Пловдив Мирослав Василев, фолклорист и хореограф на ансамбъла. По думите му, 45 години, от своето основаване до днес, ансамбълът съществува към НЧ „Васил Левски-1861 г.“ в Карлово.

„Това е един от най-старите културни институти не само в нашия град, но и в национален мащаб. И днес, когато прелистваме историята на ансамбъла, става ясно, че карловското читалище е единствената институция в региона, която успява да съхрани такъв изпълнителски състав вече 45 години“, твърди Василев.

Според него, това е уникално, защото подобни институционални формации отдавна не функционират. „Ако се върнем исторически назад трябва да отбележим, че създаването на ансамбъла е отражение на културната и образователната държавна политика по онова време“, каза още Василев и уточни, че от 60-те години на ХХ век дейността на самодейните състави в Карловско динамично се развива, селищата в Стремската долина бележат икономически подем.

Културните и образователни дейности в региона дават възможност за сформиране и функциониране на любителски танцови състави в институции на различни нива. „За начало на организираното танцово обучение в Карлово считаме сформирания в извънкласна форма ученически състав в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” през 1967 г.

Инициатор, основоположник и ръководител е учителят Марин Тарев, преподавател по история и физическо възпитание в училището. Неговата педагогическа работа и всеотдайност към танца формира нов художествено-творчески и образователен процес, поставят се основите на детското танцово обучение в Карлово“, посочи Василев. Танцовата самодейност в Народно читалище “Васил Левски” се установява сравнително късно, защото дългогодишната дейност на столетното градско читалище е насочена основно към театралното и класическото (школуваното) хорово изкуство. По думите му, това е модел от западноевропейската култура, който трайно се налага и развива у нас в голяма част от градските читалища.

„1972 година се смята за летописно начало на читалищното танцово изкуство в нашия град“, посочи още Мирослав Василев. Учителят Марин Тарев сформира детски танцов ансамбъл, който приема името “Розова долина”. Тарев работи паралелно със съставите в двете институции, чиято работа взаимно се допълва – учениците посещават репетициите в културния дом и усъвършенстват изпълнителските си умения. Така сценичните форми стават устойчив модел на танцовото обучение в една градска среда, защото както знаем, фолклорният танц е проявление на селската култура./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче