Секции

02 May 2024 03:58

Гергьовден без агнешко е като пържола без вино

Гергьовден вече е официален празник в България! И не само защото всеки 4-5 у дома е Георги, а защото Св. Георги е защитник на овчари и воини. България е световноизвестна с киселото си мляко, с прекрасното си сирене. Българската армия няма пленено знаме, българският войник е изумявал с храбростта си и свои, и противници. Затова всеки българин на 6 май празнува! Чевермето си е задължително, но за по-младите и тези, които искат да експериментират, ще представя няколко нетрадиционни рецепти за този най-български празник, разхождайки ви по света и все пак придържайки се към традицията – на трапезата да има агнешко:

Английска корона

Подгответе агнешките ребра – изстържете мазнината от края на кокалите, докъдето започва месото. Нарежете на ситно чесън, пресен чесън, сол, смлян пипер и обилно намажете ребрата, оставете да се мариноват за няколко часа. Оформете от ребрата кръг, като костите да останат да стърчат нагоре – да се получи нещо като корона. Завържете в долната част, при месото „короната“ с канап и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете, докато вътрешната температура на месото достигне 55-57 градуса. Ако нямате кухненски термометър, просто сметнете около час за всеки 2 кг агнешко.

Акомпанирайте с марокански кускус – в дълбок съд накиснете в гореща вода сушени кайсии, боровинки, стафиди. Оставете поне половин час, след това нарежете всичко на ситни парченца. Нарежете на дребно и обелени ядки шамфъстък. Залейте с врящ зеленчуков бульон кускуса в съотношение, както е указано на опаковката. Похлупете и оставете 15-30 м. Нарежете на ситно див лук, пресен магданоз, сол на вкус и объркайте всичко с кускуса. Прибавете 1-2 с.л. зехтин, нарязаните плодове, ядките и овкусете, ако е нужно, с лимонов сок. Бъркайте внимателно, за да не разкашкате кускуса. Зрънцата трябва да останат пръхкави, а не слепнати – на буци.

Сосът: В блендер изсипете 1 връзка нарязан пресен магданоз, мента, 2-3 скилидки чесън, сол и лимонов сок на вкус и ¼ ч.ч. зехтин. Блиндирайте 1-2 пъти и пуснете на ниска скорост. Прибавяйте постепенно останалите ¾ ч.ч. зехтин до получаване на хомогенен сос.

Турски Адана кебап

Половин кг агнешка кайма се омесва добре с 2 ч.л. сол, 2 ч.л. червен /лют по избор/ пипер, 2 ч.л. сумак /турска подправка/, 1 ч.л. кимион, половин ч.л. смляна канела и половин ч.ч. леденостудена вода. Оставете в хладилника каймата да почине поне за час. През това време смесете в купа 2 с.л. сумак, 2 с.л. червен пипер, 2 с.л. сол и 2 с.л. кимион и натрийте със сместа 1 глава червен лук, нарязан на тънки шайби.

Сосът – смесете 1 ч.л. сол, 1 връзка прясна мента, нарязана на ситно, 1 ч.л. скълцан чесън и половин кг кисело мляко /1 кофичка/. Оставете в хладилника поне за няколко часа.

Загрейте скарата и я намажете с малко мазнина. Сложете отгоре няколко плоски питки/пърленки и ги оставете по няколко минути от всяка страна, докато се затоплят. Разделете каймата на 12 топки, които „увийте“ като кебапчета около 12 дървени шишчета. Печете върху скарата по няколко минути всяко шишче – докато се отлепи само от скарата, тогава обърнете и печете така от всички страни. Алтернатива е да ги запечете на фурна – положете шишчетата върху напръскана с малко зехтин готварска хартия и печете на 240 градуса няколко минути, след което ги обърнете, за да се запекат и от другата страна. Върху питката се поставя кебапа, поръсва се с маринования лук и соса.

Кипърски кюфтета Шефталия

Смесете 1 към 1 към 0.5 смляно агнешко, свинско и сланина. Омесете добре с подправките: сол и смлян пипер на вкус, 1 ч.ч. ситно нарязан, пресен магданоз, 1 ч.ч. ситно нарязан, червен лук, оставете каймата да престои няколко часа в хладилника. Нарежете агнешко було на парчета, оформете от каймата плоски кюфтенца и ги завийте в булото. Намажете скарата с парче сланина и я загрейте на силно. Печете кюфтетата от двете страни, докато започнат сами да се отлепят от скарата. Поднесете с плоски питки и сос от кисело мляко като в предната рецепта.

Мексиканска агнешка Барбакоа

Смесете предварително подправките – 1 с.л. сол, 1 с.л. едро смлян, лют, червен пипер, 1 ч.л. смлян, сладък, червен пипер, 1 ч.л. кимион на прах, 1 ч.л. кориандър да прах, 1 ч.л. чесън на прах, 1 ч.л. сух риган, 1 ч.л. лук на прах. Наплескайте обилно със сместа 2 кг обезкостено агнешко месо от плешка и оставете в хладилника да се маринова за 1 нощ. Запалете грила, върху въглищата посипете дървени стърготини и чай, отгоре сложете скарата с месото и захлупете с капака на грила. Ако нямате грил, пуснете фурната на 120 градуса и сложете на дъното тава. В тавата посипете дървени стърготини, сух чай запалете ги да тлеят, поставете скара върху тях, а върху скарата – месото. Покрийте добре с алуминиево фолио и оставете агнешкото да се опушва поне 2.5, 3 часа.

През това време пригответе Тортията за Такосите

Смесете 1 кг фино смляно царевично брашно с 2 ч.л. сол и вода колкото поеме, за да получите твърдо тесто. Увийте в пласт фолио и оставете в хладилника да престои няколко часа. Взимайте по една топка от тестото – колкото топка за голф, и я поставете между две парчета пласт фолио. С точилката разточете топката до получаване на тънка питка – дебелина като палачинка, и я поставете върху загрят сух тиган. Обърнете я от другата страна, за да се изпече равномерно отвсякъде. Готовите тортили слагайте в панерче, постлано с кухненска кърпа. Редете една върху друга и завийте отново с кухненска кърпа, за да омекнат.

Сосът: Изпечете на огъня няколко люти зелени и червени чушки. Ако нямате пресни, може да използвате сухи, като само ги опукате на котлона. Запържете в малко зехтин 1 гл. ситно нарязан лук, прибавете 3-4 скилидки пресован чесън и изсипете всичко заедно с лютите чушки в блендера. Прибавете 2 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон, 1 ч.л. сух риган, 1 ч.л. кимион, сол и лимонов сок на вкус. Блиндирайте всичко до получаване на хомогенен сос. Изсипете го в цедка, като под цедката сложите купа, и претрийте с лъжица соса в цедката, за да останат в нея само люспите, а в купата да се отцеди чистият сос. Сглобяването на ястието става по следния начин:

Месото го разкъсайте на конци с две вилици или с ръце. Върху такоса сложете малко месо, ситно нарязан бял лук, ситно нарязан пресен магданоз, поръсете със соса и поставете отстрани резенче лайм. И не забравяйте, че най-важното за всеки празник е не само празничната храна, но и уважението към светията, към хората. Остатъците от празничната трапеза увийте в алуминиево фолио или опаковайте в пластмасови кутии и подарете на просяците по улицата, на някой беден комшия, на някого, когото подминаваме всеки ден… Само тогава наистина ще сме съпричастни към подвига и делото на свети Георги!/БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче