Секции

20 April 2024 08:47

Войняговци още помнят: При черната вест за обесването на Левски всички жени забраждат черни кърпи(ВИДЕО)

Васил Левски е свиден, обичан син във Войнягово. На 6 май 1864 година Дякона става учител там, обичан и почитан. Две години от живота на Апостола остава там, където среща и люби Йова-най-личната мома на Войнягово. Спечелва сърцата не само на учениците си, но и на техните родители, на всички хора. Когато се налага да напусне Войнягово внезапно, местните като един се вдигат да го бранят, да го крият и да пазят тайната на създадените комитети и готвеното въстание.

При черната вест за обесването на Апостола всички жени-и млади, и стари, слагат черни забрадки. За това кърпите на главите на самодейките, които още пеят песни за Дякона, са черни и до днес. Тогава камбаната бие скръбно една седмица без да спира. Убили са най-свидния син на България. Карлово ТВ посети някогашното школо, където Левски е учил децата на четмо и писмо. То се намира в двора на църквата и е превърнато в музей. Пред камерата на Карлово ТВ секретарят на читалището Цонка Дамянова и най-дългогодишната самодейка Нонка Георгиева разказаха спомените на местните за Левски и запяха една от любимите му песни.

Тази година на Гергьовден се навършват 153 години от главяването на Васил Левски за учител в село Войнягово. Организаторите и кмета Тодор Танковски канят всички желаещи да присъстват на тържествата. В 8.30 часа в църквата „Свети Димитър” започва празнична литургия. В 9.30 часа ще бъде отслужен тържествен водосвет, а в 10 часа възпоменателно тържество. В 10.30 часа ще има празнична програма с участието на ЦДГ „1-ви юни” и фолклорни състави при читалище „Васил Левски-1900”. В 15 часа на центъра на селото започва празничен концерт на оркестър „Славяни” и концерт-спектакъл на ансамбъл „Тракия”.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Добрият брак е най-малко 80% добър късмет да намериш правилния човек на правилното място. Останалото е доверието.


Нанет Нюман