Секции

27 April 2024 18:10

ВМРО-Карлово обявява стипендия за политолози

Карловските войводи ще подпомогнат един новоприет студент, жител на община Карлово(или Сопот), който бъде приет в специалност „Политология” (редовно). Еднократната стипендия ще бъде в размер на една семестриална такса за специалността във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”.

Политологията е общоприета университетска специалност и се изучава в няколко основни направления: международни отношения, сравнителни политически системи и режими, политика и икономика, политика и право. Студентите по Политология във ВТУ получават базови знания по социология, международни отношения, лидерство, политически маркетинг, политическо поведение, институции на ЕС, икономика и управление и усвояват професионални умения за изследване, анализ, оценка и менажиране на политически процеси.

Политологията дава възможност за успешна реализация в престижни области на обществения живот като социално управление; образование (учителска правоспособност по дисциплината "гражданско образование" която предстои да бъде въведена в средните училища); служители към различни органи на централната държавна власт, както и в органите на местното самоуправление (общински съвет, общинска и областна администрация); в институциите на ЕС; политически анализатори в печатните и електронните медии; служители и консултанти към политически партии, неправителствени организации; консултанти в рамките на частния сектор и др.

Инициативата за насочване на млади хора в сферата на политическите науки е на местната структура на ВМРО в града на Левски. Светлозар Янков, който е неин председател, е завършил именно тази специалност във ВТУ, а днес е и общински съветник. Той разказва, че Политологията може да бъде много интересна и полезна за младите хора, защото дава познания, с които те да изследват процесите на всяко едно равнище в общественото пространство и да правят професионални анализи.

„Придобиват се умения за вземане на управленски решения”, продължава още Янков.

„Не са един и двама кадрите от редиците на ВМРО, които са завършили тази специалност. Политологията ни подготвя да сме адекватни в сферата на обществено-политическите процеси, споделя още младият войвода. Успешна реализация може да има и в частния сектор, и в неправителствени организации според него.

Завършилите „Политология” могат да продължат обучението си в магистърската програма „Дипломация и национална сигурност”, което пък дава възможност за реализация в сферата на сигурността.

Освен копие от бележка за платен първи семестър по специалността, кандидатите за еднократната стипендия ще трябва да се справят и със специално задание на родолюбива тематика, подготвено от структурата на ВМРО в Карлово, на базата на което ще бъде определен стипендиантът.

На електронната поща vmrokarlovo@abv.bg ще бъдат приемани въпроси относно условията и сроковете за кандидатстване.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче