Секции

24 April 2024 16:59

„Смърт край рози“: Разследващ журналист разказва пред Карлово ТВ за убийство на кандидат-студентка, потресло подбалканския град(ВИДЕО)

„Смърт край рози“. Така се казва новата книга на колежката ни от Пловдив Веселина Божилова. Разследващият журналист разказва две потресаващи истории. Това са най-тежките случаи на пловдивските криминалисти от преди 1989 година. Серийният убиец Светлозар Паралингов от село Зелениково удушава красивата лаборантка от „Българска роза“Мария Латева край местната розоварна. После скрива трупа й в ябълкова градина.

Три години по-късно извергът убива по идентичен начин красивата кандидат-студентка Емилия Милева от Карлово. Убийството е извършено на 27 юни 1982 година край розариума на Братската могила в Пловдив. Момичето е било на курсове по химия, готвело сее да кандидатства медицина.

Била е пълна отличничка, умна и одухотворена, с мечти и планове за бъдещето. Нощувала е в свободен апартамент на приятели на семейството в Пловдив. В горещия юнски ден слиза в парка да учи, когато съдбата я среща с Паралингов. Тогава той е войник. И двете убийства са извършени с цел сексуално похищение.

След месец укриване, извергът е заловен. Съдебният процес протича шумно, въпреки, че тогава пресата мълчи. Имало е цензура върху медиите, те не са писали нищо за случая. На процеса пристигат прокурори, съдии и адвокати от цялата страна. Идват и частни съдебни обвинители от Карлово. Година след като е заловен, Върховен съд потвърждава смъртната присъда на Паралингов и тя е изпълнена.

Остават въпросителни. Защо цялото село Зелениково е мълчало, след като е бела убита Мария Латева? След този случай Светлозар два пъти е бил залавян в селото в опит за стори зло на две местни момичета! По време на три-годишното разследване - периода между първото и второто убийство, криминалистите подозират 17-годишнияат младеж, но той има желязно алиби.

Двама от майсторите в розоварната в Зелениково дават показания, че младежът не се е отделял от тях в деня на убийството на Мария. Ако тогава Паралингов е бил заловен тогава, сега карловката Емилия Милева все още щеше да е жива, а Карлово щеше да има един добър лекар, смята авторът на книгата Веселина Божилова.

Изключително интересното криминале вече е в книжарниците на Карлово, а в скоро време журналистката ще представи „Смърт край рози“ в родния град на героинята си Емилия.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче