Секции

31 May 2020 21:46

Филма „Братята, влюбени в България” ще бъде излъчен в Национален музей „Васил Левски” в Карлово на 19 май

Филма „Братята, влюбени в България” ще бъде излъчен в Национален музей „Васил Левски” в Карлово в Нощта на музеите, на 19 май. Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив директорът на музея Дора Чаушева. Филмът разказва за братята чехи Иржи и Теодор Прошек, които свързват житейската си съдба с България и с Левски.

Тази година се навършват 170 години от рождението на Иржи Прошек, който приема българското име Георги. „Като млад инженер той идва в България за изграждането на Барон Хиршовата железница”, разказа Дора Чаушева. В село Ябълково Иржи Прошек се среща с Васил Левски и заедно с ръководителите на местния таен революционен комитет основават Славянски дом, училище, читалище и първия интернационален таен революционен комитет.

Прошек доставя оръжие под прикритието, че е необходимо за охраната на железопътната линия и пренася тайно революционната поща на комитетите. В 1876 г. той на­пус­ка железницата и става ко­рес­пон­дент на ев­ро­пейс­ки­ вестници, в ко­и­то разгласява за зверствата на турците при по­ту­ша­ва­не на Ап­рил­с­ко­то въс­та­ние в България. Дописките той изпраща до брат си Теодор, с българско име Богдан, който е в Прага по това време. Така информацията стига до европейските медии.

Днес в Ябълково се изгражда чешки културен институт. По думите на Дора Чаушева именно Иржи Прошек е един от инициаторите за изграждането на паметника на Левски в София в новата свободна българска държава./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш и да го направиш. Помнете че всичко започва от една мишка.


Уолт Дисни