Секции

27 April 2024 20:49

Изгониха баба Марийка от жилището й, 4 котки останаха вътре

Природозащитници от Пловдив се опитват да спасят четирите котки на баба Марийка, изгонена преди два месеца от жилището й на бул. „Копривщица” в Пловдив. Те подеха инициативата, след като стана ясно, че жената, която спи под терасите на съседен блок, не е хранила домашните си любимци от няколко дни.

Преди това 84-годишната жена влизала тайно във входа и се качвала до апартамента си, където била оставила отворено прозорче в остъклението. Именно през него пускала храна на животинчетата. Комшиите й обаче сменили ключа на входната врата и с това свели до минимум шансовете за оцеляване на котетата.

„Изхвърлиха я от собственото й жилище с решение на общото събрание на етажната собственост. Има влязло в сила съдебно решение, по този въпрос повече нищо не може да се направи. Миналата година опитаха да я вкарат в психиатрия, но номерът не мина - експертизата по делото се произнесе, че жената е всичко друго, но не и луда”, пише във фейсбук Георги Сербезов, който е повел кампания за спасяване на котките.

По думите му бабата не смее да се прибере в убежището си под терасите преди полунощ, защото младежи от квартала се забавляват, като хвърлят камъни по нея.

Жената отказвала да бъде настанена в старчески дом, тъй като не искала да се разделя с котките по булеварда, които храни всеки ден от 25 години насам. Твърдяла, че това е нейната мисия.

„Колко юмруци, ритници, псувни и закани е отнесла ... може да разказва не с часове, а с дни. И понеже хем е напълно беззащитна, хем не "взима от дума", околните започват да я "вкарват в пътя", като вземат нещата в свои ръце. Първоначално не може да ползва избата си и общите помещения, защото не й дават ключ. Преди 5 години пък съседът отдолу отрязал водопроводната тръба и оттогава баба Марийка няма вода. Не може да чисти, не може да се мие и къпе. Става мръсно, а тя самата мирише така, че не я пускат да влезе дори в хранителния магазин, нито в рейса”, разказва Сербезов.

След като съдебното решение за изгонването на бабата влязло в сила, неизвестно кой разбил апартамента й и изнесъл от него багажа и покъщнината. Натоварил ги на специално повикан камион и ги откарал някъде.

Малко по-късно отново незнайно кой заковал вратата й.

Сега защитници на животните се опитват да извадят котките от апартамента на бабата. Те вече са се свързали с адвокат, готов да поеме безвъзмездно защитата й пред съда./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче