Секции

24 April 2024 15:02

Спасяват болницата в Карлово, ето как!

Кметът на община Карлово, работна група експерти и управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов” д-р Христо Пелев, излязоха от спешно съвещание преди малко. Те приеха оздравителен план с мерки за спасяване на здравното заведение, които влизат в сила веднага. След като е докладвал какво е състоянието на общинската болница, д-р Пелев е поел ангажименти да сведе до минимум разходите на лечебното заведение и да увеличи приходната част на бюджета на болницата.

Отделението по хемодиализа скоро ще бъде преместено в новоремонтирани помещения. С общински средства ще бъдат закупени два нова апарата за хемодиализа. Освен това наемите от лекарските кабинети на Медицински център Карлово, който е на подчинение на болницата, ще бъдат предоставяни на хазната на здравното заведение. Общината е поела ангажимент да предостави за стопанисване на болницата паркинга пред нея, като приходите от там ще отиват също в болничната хазна. В момента местната власт прави разчети за предоставяне на още общински средства на МБАЛ „Д-р Киро Попов”, които ще бъдат налети в проблемното дружество до края на тази година, поясни пред Карлово ТВ кметът д-р Емил Кабаиванов.

Той съобщи още, че в сряда, когато се провежда съвещание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, ще обяви официално, че иска среща и влиза на разговор при министъра на здравеопазването. Проблемите, по които ще говори с него, са не само за Карлово, а за всички общински болници, които агонизират. Проблемите идват и от държавата, и от Здравната каса. Кабаиванов ще предложи министърът на финансите както отпуска милиони за дофинансиране на държавните болници, така да направи и с общинските, защото те обслужват над 3 милиона население.

Кабаиванов ще поиска общинските болници да бъдат дофинансирани чрез общините, като за това пари да отпуска държавата в лицето на министерството. Целта е всички граждани да имат достъп до качествена лекарска помощ. От Здравната каса кметът ще настоява да бъдат изплащани всички средства, изработени от болниците и да няма лимити. Като пример той посочи, че към момента държавата дължи на болницата в Карлово 100 хиляди лева, а Здравна каса трябва да плати 33 хиляди лева загуби на Карлово заради безумната система с пръстовия отпечатък.

18-те медицински сестри, които са имали намерение да напуснат карловската болница, остават на работа. Това е решено след среща със синдиката и управителят д-р Христо Пелев, коментира още общинският кмет.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче