Секции

26 April 2024 17:40

За минимум 1000 лв. реднишка заплата мечтае Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви в Пловдив, че 608 лв. за заплата на редник от българската армия са крайно недостатъчни, иска ми се да получаваха минимум 1000. По думите му да се получи подобно повишение в рамките на година е нереалистично, но постепенно това възнаграждение трябва да бъде постигнато. Първите актуализации във военните заплати се предвиждат за бюджет 2018. Разговорите по проблемите на българската армия започваме буквално тази седмица, увери Каракачанов.

По темата за закупуването на многоцелеви изтребител, министърът каза, че все още не е взето конкретно решение, а дискусията в новото правителство продължава.

Според Каракачанов решаването на проблема с модернизацията на българската армия е неотложен. Той отново заяви позицията си за въвеждането на редовна военна служба, за увеличаването на часовете по военна подготовка в училище, като част от тях да имат практическа насоченост.

Министърът на отбраната беше в Пловдив, за да се запознае с бойната готовност на военнослужещите в 68 бригада „Специални сили“, както и с материалната база на формированието. Той стана свидетел на провеждането на военна акция по обезвреждането на терористи, бойни техники, тренировки на парашутисти и др.

Командирът на поделението бригаден генерал Явор Матеев призна, че много често на военнослужещите им се налага да заделят от собствените си средства, за да закупят екипировка. Той самият си е купувал обувки с лични пари. Каракачанов се ангажира със заделянето на повече средства за армията в бюджета за следващата календарна година, както и с изпълнение на проект на стойност 3000 лв., обещани от премиера Бойко Борисов./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче