Секции

05 May 2024 15:40

Археологически ценности, съхранявани в трезор, ще бъдат представени в Историческия музей в Карлово на 18 май

Археологически културни ценности, съхранявани в трезор, ще бъдат представени в Историческия музей в Карлово по време на Международния ден на музеите – 18 май. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово“ на Радио „Фокус“ Пловдив Мария Деянова, директор на Исторически музей-Карлово. По думите й в празничния ден ще бъдат представени най-ценните монетни образци, които са от фонда на музея. Те ще бъдат изложени в специални витрини, за да могат посетителите на музея да ги разгледат.

„Монетните експонати са от античния епоха – монети от остров Тасос, тетрадрахма от първа македонска област, монети на Филип II Македонски. Най-ценната монета от колекцията, която ще може да бъде видяна от посетителите на музея е тетрадрахмата на Аполония Понтика, открита при разкопките на Куршум Джамия през 2006 година в центъра на Карлово“. Освен специалната колекция от монети, посетителите и гостите на града, могат да разгледат и постоянната експозиция на Историческия музей.

В нея са включени традиционните занаяти свързани с бита и културата на карловци през втората половина на 17-ти и 18-ти век. Друг не по-малко интересен щрих от историята на Карлово е участието на жителите в борбите за Национално Освобождение. „В една от залите на музея на вниманието на посетителите са подредени фотоси на революционери от Карлово, автентични оръжия“, добави още Мария Деянова.

Посетителите ще могат да разгледат също така и изложбата „Дарителите“, която представя кои са най-значимите благодетели за града през предосвобожденския и следосвобожденския период. В Международния ден на музеите – 18 май Историческият музей в Карлово ще работи с удължено работно време до 20:00 часа./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче