Секции

26 April 2024 02:40

Официална делегация от Карлово посети немска община, с която се побратимихме

Официална делегация, водена от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, посети град Зеехайм-Югенхайм, Германия в периода 04-07 май 2017 г. Другите членове на делегацията бяха заместник-кмета на община Карлово Антон Минев, г-жа Донка Димитрова и г-жа Иванка Мухтарева. Посещението бе по повод сключване на меморандум за побратимяване и сътрудничество между немския град и Карлово. Поканата за официалната визита бе отправена към д-р Кабаиванов от ръководството на община Зеехайм-Югенхайм и фондация “Хайлигенберг”.

През първата част на посещението бе организирана работна среща, която започна с приветствие и поздравително слово от кмета на Зеехайм-Югенхайм – Олаф Кюн, председателя на фондация “Хайлигенберг” – д-р Йоахим Хорн и кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов. На срещата бяха проведени разговори, свързани с меморандума за побратимяване между двата града, който се предвижда да бъде окончателно одобрен през месец септември, когато делегация от община Зеехайм-Югенхайм ще посети Карлово. Д-р Емил Кабаиванов предложи по време на това посещение да бъде организирана и среща с местния бизнес.

На 6-ти в замъка Хайлигенберг, който се стопанисва от едноименната фондация, бе организиран Ден на България и Карлово. Програмата включваше цялостно представяне на община Карлово, което бе направено с презентация от заместник-кмета Антон Минев. Бяха прожектирани и два филма от конкурса-спектакъл Царица на Розата и Празника на розата в Карлово, които възхитиха и очароваха всички присъстващи.

Самодейци от Германия, изучаващи български народни танци повече от 20 години, представиха танци от всички фолклорни области на България. На събитието присъстваха: Олаф Кюн – кмет на град Зеехайм-Югенхайм, Картсен Петзолд - PR към община Зеехайм-Югенхайм и отдел “Побратимяване на градове”, Иван Йорданов и Стефан Димитров - консули на България в Германия, Майкъл Галер – евродепутат, д-р Йоахим Хорн – председател на фондация “Хайлигенберг”, Мартина Айке – член на управителния съвет на фондацията, Моника Кунц – управител и ръководител на маркетинга на фондацията, Паскал Иванов – представител на Българска роза АД във Франкфурт, както и стотици гости.

В замъкa Хайлигенберг е роден първият български княз след Освобождението на България Александър фон Батенберг. В самия замък има музейна експозиция, в която е представено родословното дърво на българския княз, различни негови предмети и вещи. В момента замъка се поддържа от фондация “Хайлигенберг” и в него се организират концерти, тематични изложби и сватбени тържества.

Специални благодарности отправяме към д-р Рабих Комати и д-р Сигрун Комати, която е заместник-председател на Немско-българското общество в Германия и преподавател в Софийския университет, които организираха и направиха възможно посещението на делегацията от община Карлово в град Зеехайм-Югенхайм.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче