Секции

30 April 2024 13:09

Атанас Кръстев, КТ „Подкрепа“: В България има огромен брой „работещи бедни“, чиято месечна заплата не достига дори за покриване на елементарни нужди

В България има огромен брой „работещи бедни“, чиято месечна заплата не достига дори за покриване на елементарни нужди. Тоест средствата, които получават, са в пъти по-малко от нужните, за да си осигурят основното през месеца. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Атанас Кръстев, лидер на КТ „Подкрепа“ в Пловдив, по повод решението на ВАС да отмени постановлението на Министерски съвет, с което бе определена минимална работна заплата в размер на 460 лв.

По думите му трябва да се върви по път за запазване, но и за развитие на българската икономика като цяло. „Освен всичко останало, тя трябва да създава и условия за увеличение на доходите на ниво минимална работна заплата. Безспорен факт е, че доходите в страната за изключително ниски. Друг факт, който е изключително важен е, че много често работодателите обвързват минималната работна заплата с производителността на труда. Абсолютно не е вярно, че българинът има ниска производителност, на базата на която получава ниски заплати“, коментира Атанас Кръстев.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив посочи, че през следващите няколко години трябва да бъде задължително продължена тенденцията към увеличаване на минималната работна заплата. „Ние сме в дъното на класацията за размера на минималното месечно трудово възнаграждение. В последно време се говори изключително за увеличение на заплатите на работещите в образователната система. Няма как да не подкрепим това, но като цяло проблемът с ниското заплащане виси тежко в обществото. Той е свързан с много други проблеми, сред които демографската криза, раждаемостта и т.н.“, каза Кръстев.

Във връзка с пазара на труда в България той посочи, че безработицата е с ниски стойности, но за сметка на това работодателите срещат проблем с намирането на качествена работна ръка. „С обявяването на ниска работна заплата те няма как да намерят качествена работна ръка, защото вече става въпрос за специалисти. Не е допустимо хора с висше образование, които са завършили успешно и са специализирали, да получават доходи, които са изключително ниски и не отговарят на степента на достойнство на техния труд“, коментира Атанас Кръстев.

Според него е важно работодатели, синдикати и държава да се обединят върху общата стратегия за увеличаване на доходите на българските граждани и да стигнат до правилно решение, което да е стратегически и национално отговорно./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче