„Никога няма да прекосиш океана, докато не се осмелиш да изгубиш брега от очи“


Христофор Колумб

Атанас Кръстев, КТ „Подкрепа“: В България има огромен брой „работещи бедни“, чиято месечна заплата не достига дори за покриване на елементарни нужди

В България има огромен брой „работещи бедни“, чиято месечна заплата не достига дори за покриване на елементарни нужди. Тоест средствата, които получават, са в пъти по-малко от нужните, за да си осигурят основното през месеца. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Атанас Кръстев, лидер на КТ „Подкрепа“ в Пловдив, по повод решението на ВАС да отмени постановлението на Министерски съвет, с което бе определена минимална работна заплата в размер на 460 лв.

По думите му трябва да се върви по път за запазване, но и за развитие на българската икономика като цяло. „Освен всичко останало, тя трябва да създава и условия за увеличение на доходите на ниво минимална работна заплата. Безспорен факт е, че доходите в страната за изключително ниски. Друг факт, който е изключително важен е, че много често работодателите обвързват минималната работна заплата с производителността на труда. Абсолютно не е вярно, че българинът има ниска производителност, на базата на която получава ниски заплати“, коментира Атанас Кръстев.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив посочи, че през следващите няколко години трябва да бъде задължително продължена тенденцията към увеличаване на минималната работна заплата. „Ние сме в дъното на класацията за размера на минималното месечно трудово възнаграждение. В последно време се говори изключително за увеличение на заплатите на работещите в образователната система. Няма как да не подкрепим това, но като цяло проблемът с ниското заплащане виси тежко в обществото. Той е свързан с много други проблеми, сред които демографската криза, раждаемостта и т.н.“, каза Кръстев.

Във връзка с пазара на труда в България той посочи, че безработицата е с ниски стойности, но за сметка на това работодателите срещат проблем с намирането на качествена работна ръка. „С обявяването на ниска работна заплата те няма как да намерят качествена работна ръка, защото вече става въпрос за специалисти. Не е допустимо хора с висше образование, които са завършили успешно и са специализирали, да получават доходи, които са изключително ниски и не отговарят на степента на достойнство на техния труд“, коментира Атанас Кръстев.

Според него е важно работодатели, синдикати и държава да се обединят върху общата стратегия за увеличаване на доходите на българските граждани и да стигнат до правилно решение, което да е стратегически и национално отговорно./Радио Фокус

 

Новини от региона:

Кметът на Карлово в съда: Не съм извършил нито едно от престъпленията, в които ме обвиняват(ВИДЕО)

19-годишна арестувана в Карлово с наркотици

В областта ще се изпотрепят: Арестуваха 7 пияни и 3-а дрогирани шофьори

Делото срещу кмета на Карлово стартира утре в Пловдив

Карловски младежи, които участваха в международен обмен, се завърнаха

Започна делото срещу мъжа, измамил община Карлово с 1 милион лева

Синята зона на пазара в Карлово вече е факт

Още...

Днес Ви питаме:

Можете ли да си позволите почивка на море това лято?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив