Секции

02 May 2024 18:35

Петте причини да изберем ранно море

Да отидем на море през юни. Мислили ли сте за това? В България този месец все още се смята извън сезона, което автоматично води до идеята за лош или поне компромисен вариант. Традиционно в края на май (по абитуриентските балове) вали, и то доста обилно, така че хората трудно се настройват на вълна „морска почивка“.

Но юнското море има своите преимущества. Първото, макар и не най-същественото е, че сезонът започва от рано. Според туристическите анализи, които се правят от бранша, в последните години българите все по-често предпочитат кратките почивки или удължените уикенди, вместо познатите от соца курорти от по 14 или 21 дни. Така стартирайки още от юни, ще имате възможност да повторите още поне два пъти през лятото и да опитате в пълна степен сладостите му.

Второ, времето през юни не е горещо. Това е огромен плюс за хората, които не издържат на жегите или имат някаква причина да не искат да се излагат на тях. Юнската почивка е идеална за море с малко дете, особено кърмаче, за хора в напреднала възраст и за тези с хронични заболявания. Минус - морската вода още е студена. Затова вариант за юнска почивка е избора на хотел с басейн, а морето да се ползва само в най-горещите часове на обяд.

Юни е прекрасен за дълго излежаване на слънце. Лъчите са сравнително слаби и спестяват изгарянията, дерматитите и другите „екстри“ на почиващите, които искат само за няколко дни да вземат максимума от плажа. Определено можем да твърдим, че юнското море е безопасно за кожата. Минус - вечерите са хладни край морето, духа вятър, който през този месец е леко студен. Проблемът се решава с дреха с дълъг ръкав за вечерните разходки по брега.

Чистотата - третият фактор. През юни плажовете винаги са по-чисти. Всичко е току-що приготвено за почиващите и е или новичко, или подновено. Липсата на тълпи по пясъка също допринася за комфорта и чистотата. Това е още един фактор в полза на юнската почивка с бебе. Децата играят спокойно на пясъка, без да създават дискомфорт на околните. Просто защото хавлиите не са наредени през една педя, както често се случва в разгара на сезона.

Липсата на навалица е много съществен довод в полза на юнското море. Курортните селища са все още полупразни. Ако подобна гледка не ви потиска, то ще се насладите и на нейните екстри - много места за паркиране, бързо обслужване в заведенията, липса на опашки по павилионите за бърза храна. Обслужващият персонал тепърва започва сезона и все още не е нито уморен, нито отегчен, така че ще се радвате и на по-добро обслужване. Минус - не всички заведения са отворени, други ги приготвят за сезона, възможно е да попаднете в среда на последни приготовления, поправки, ремонти.

И последният фактор, който въобще не е за пренебрегване, е по-ниските цени на услугите през юни. Ако може да се вярва на обявите и офертите, хотелиерите дават до 30% отстъпка на основните си услуги през този месец. Бонус е още, че цените на стоките и храната още не са надути под влияние на пълчищата курортисти и опашките, които те създават.

Всичко описано диаметрално се преобръща от 1 юли, когато хората на тълпи тръгнат към морето. Пътищата се задръстват с колони, пътуването става напрегнато. Плажовете се пренаселват, морето се замърсява, заведенията се претъпкват. Но някои хора обичат такава атмосфера. Хубавото е, че няма да я пропуснете, дори да заложите на юнско море. Защото винаги може да направите още една почивка - цялото лято е пред вас.

Юнски пакети от 17 лв. до 155 лв. на ден

Юнското море може да излезе много евтино или напротив - да дадете повече пари, но пък да получите пълния пакет екстри, за които по друго време ще трябва да се бръкнете доста по-дълбоко в джоба. Хотелите по Северното Черноморие обявяват намаление на цените за този месец до 30%, като по-често това е 20%.

Пакетите на тризвездните хотели започват от 17 лв. на нощ с включена закуска и евтини варианти с доплащане за вечеря. Подобни възможности има в района на Свети Константин, Златни пясъци и на север, включително Албена. На юг от Варна - Обзор, Поморие, Свети Влас и други. Четиризвездните хотели отиват на около 30-40 лв. на ден за един човек, като в пакетите се включват и някои екстри. Вилите край плажа се оферират от 29 лв. на ден.

Не липсват и примамливи оферти от типа на олинклузив. Например на плаж Градина може да се получи пълната услуга срещу 39 лв. на човек при ранно записване и 56 лв. - ако е ласт минит. Същото удоволствие започва от 50 лв. в Албена и Свети Константин, като по-често афишираната цена е около 70 лв. на човек на ден.

Не липсват и оферти за луксозни почивки, които излизат по-евтино от обичайното в сезона. Ултра олинклузив, съчетан с уелнес, СПА и безплатна анимация за децата, се оферира на около 130-140 лв.

Цените за юнското море са толкова разнообразни, че има оферти за всички видове потребители. Те се движат в широките граници от 17 до 155 лв. на ден. Най-голям е изборът в ценовия клас от порядъка на 23.50 лв., 28 лв. до 33 лв. на човек на ден. Срещу тази сума получавате нощувка, закуска и близост до морето. Чадърите и шезлонгите се заплащат отделно. Вече са обявени цените за лято 2017 г. и стана ясно, че те са идентични с тези от миналия сезон./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче