Секции

29 March 2024 14:06

В Хисар почетоха героя си: Генерал Тодор Марков е гордостта на поколения българи(ВИДЕО)

С панихида и литийно шествие до гроба на висшия военен-участник в Балканската и Първата световна войни, хисарчани почетоха годишнина от рождението на генерал Тодор Марков. Висшият военен, който е бил предводител на българската конница, а след това и аташе в Цариград, е роден на 21 май 1870 година в село Момина баня, сегашен квартал на Хисар.

На събитието дойдоха ветеранът от Втората световна война Борис Гърнев. 95-годишният Гърнев сподели спомените си и каза: „Няма по-добро време от мирното и по-хубав живот от този без война”. Майя Апостолова от Туристическия информационен център припомни богатата биография на генерала и всички жестове, които е направил за България и за родния си град.

Кметът на общината инж. Пенка Дойкова и председателят на ОбС Хисар Гатьо Султанов със словата си върнаха присъстващите в онези времена, когато ген. Тодор Марков е славил родината си. Той е дарил частната си колекция на музея в курортния град и е негов основоположник.

След панихидата, която бе отслужена в църквата в Момина баня от отец Тодор, наследниците на генерала, признателни граждани и членове на сдружение „Хайдути” направиха литийно шествие до гроба на Тодор Марков. Там председателят на „Хайдути” Анко Лаловски, който е и родственик на генерала, предложи да бъде дарена на общината вилата на Марков, защото се руши, а трябва да стане музей за спомен на поколенията.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Живеем с мисълта, че не можем да направим куп неща, просто защото някога, преди много време, като малки, сме опитали и не сме успели.


Хорхе Букай