Секции

25 April 2024 13:31

Хисар: Върви, народе възродени!

С шествие на училищата и духова музика, със знамена и мажоретки, в Хисар отбелязаха Деня на славянската писменост и култура. Да почетат 24 май в залата читалище „Иван Вазов” се стекоха стотици хора-бивши и настоящи учители, директори на училища и детски градини, родители, граждани. Тази година честта да изнесе празничната програма се падна на ОУ „Васил Левски” квартал Момина баня. Празникът в залата започна с изнасяне на знамената. Беше изпълнен химна на България, публиката стана права и на „Върви народе възродени”.

Директорът на училището Наталия Берберова прочете слово и припомни от къде идва българската азбука. Кметът на общината инж. Пенка Дойкова поздрави дейците на образованието и културата: „Поклон пред вас, съвременни просветители, пред учителите, пред хората на свободното слово. Пожелавам ви здраве и все така да сеете българщината в сърцата на нашите деца”. Преди това инж. Дойкова, председателят на ОбС Хисар Гатьо Султанов и заместник-кметът Тони Илиева подаряваха красиви червени рози на всички, които имат празник днес.

В празничния концерт децата от ОУ „Васил Левски” пяха песни, рецитираха тематични стихове. Беше пресъздадена сцена от романа „Под игото” на Иван Вазов. В Рада Госпожина, в Бойчо Огнянов, в Стефчов, се превъплътиха деца от по-горните класове. Малки феи с красиви рокли изпълниха стихчета за братята Кирил и Методий и обраха овациите на публиката.

Певици очароваха зрителите, най-силно те аплодираха изпълнението на „Катерино моме”. В края на тържеството всички ученици заедно с учителите си, облечени в народни носии, играха на сцената народни хора.

Честит празник на хисарските учители и от Карлово ТВ!

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче