Секции

20 April 2024 02:49

Община Карлово сезира Националния институт за недвижимо културно наследство за срутилата се преди две дни къща, паметник на културата

Община Карлово сезира Националния институт за недвижимо културно наследство и очаква компетентна реакция спрямо собствениците на срутилата се преди два дни къща, паметник на културата. Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив инж. Матьо Писачев, началник отдел „Устройствени схеми и планове, кадастър и регулация, инвестиционни проекти и контрол по строителството“ към общината.

По думите на инж. Писачев, още миналата година общината е направила предписания на собствениците на къщата за укрепване и консервация, съгласно Закона за недвижимото културно наследство. На място е била сформирана комисия, която е направила огледа. Съставен е бил протокол на собствениците, с препоръки за укрепване и съхранение на къщата, паметник на културата. Оттогава досега, обаче не са предприети никакви действия от тяхна страна. „Оттук нататък правомощията са отново на Националния институт, които могат или да наложат санкция, или да решат нещо друго”, каза инж. Писачев.

Общината е оградила и обезопасила сградата, за да бъде заобикаляна от хората и да не се стига до инциденти. Според Писачев, липсата на пари не е оправдание и проблемът на собствениците не е в нищета и бедност, за да не бъдат предприети действия досега.

Къщата-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово в неделя. При инцидента няма пострадали. Веднага след инцидента, на мястото са били изпратени екипи, които да поставят предпазни обозначителни ленти, за да се спре преминаването на хора в близост до обекта./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче