Секции

12 May 2024 21:57

Полицията призовава водачите да бъдат внимателни в Деня на детето

На 1 юни – Междунродният ден за закрила на детето, в знак на съпричастност призоваваме водачите на автомобили да се движат през целия ден с включени фарове на къси светлини В периода на лятната ваканция за учениците значително нарастват опасностите от тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши.

С цел предотвратяване на инциденти отдел „Пътна полиция“- ГД „Национална полиция“ отправя препоръки за децата – пешеходци, велосипедисти или пътници, както и към водачите на моторни превозни средства. През ваканцията пътните полицаи ще извършват засилен превантивен контрол. Стриктно ще бъде следено за спазване на ограниченията на скоростта в населените места.

Ще се извършват проверки за използането на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и за недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи, които често са непълнолетни. Практически препоръки за опазване живота и здравето на децата и юношите

ПЕШЕХОДЕЦ ЛИ СИ? ВИНАГИ: - се движи по тротоарите; - използвай подлезите и надлезите; - се движи срещу колите и най-вляво по банкета, ако няма тротоар; - пресичай на пешеходна пътека; - преминавай на зелено; - се оглеждай наляво и надясно; - пресичай улицата бързо; - пресичай с група хора или с възрастен, ако си несигурен;

ВЕЛОСИПЕДИСТ ЛИ СИ? ВИНАГИ: - се оглеждай и показвай с ръка дали тръгваш, завиваш, заобикаляш или спираш; - карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години; - карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години; - карай колело с изправни спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители; - използвай светлоотразителна жилетка, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града; - не отделяй ръцете си на кормилото, а краката от педалите на колелото; - карай колелото пред или зад приятеля си, не до него; - използвай велоалеята, ако има такава;

ПЪТНИК ЛИ СИ? ВИНАГИ: - се вози при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство); - се вози при трезвен водач; - използвай обезопасителен колан/ защитна каска; - създавай комфорт на шофьора.

Не говори силно, не му пречи и не го разсейвай с поведението си; - се вози на задната седалка, ако не си навършил 12 години; - използвай детско столче или седалка - се качвай и слизай отдясно, от страната на тротоара; - пази околната среда. Не изхвърля нищо през прозореца.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.


Шопенхауер