Секции

04 May 2024 08:34

Френски студенти берат рози в Подбалкана

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещна с 14 френски студенти от град Тарб /близо до гр. Тулуза/, които се обучават по градинарство и земеделски култури и в период от две седмици проведоха своя стаж на територията на общината. Студентите са участвали активно в розобера в масивите на с. Каравелово, посетили са дестилерии за производство на розово масло в района и са се запознали с целия процес на розопроизводство. През свободното си време французите са посетили местните културно-исторически забележителности и са присъствали на Празника на розата.

„Един от проблемите на местните розопроизводители е липсата на работна ръка, така че вашата помощ е неоценима“, каза кметът при срещата със студентите и им благодари за това, че са избрали карловския край за своето практическо обучение. „Българското розово масло е всепризнато, целта на нашите розопроизводители е най-вече да запазят неговото високо качество, което е в основата за присъствието му на световните пазари“, каза още кметът и пожела на студентите, като изкачват стъпалата на своето развитие да го правят стабилно и да поддържат нивото, което са постигнали. Те от своя страна благодариха за гостоприемството и възможността да се запознаят отблизо с красотата на карловската Розова долина.

На срещата присъстваха заместник-кметът Антон Минев и председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури Зара Клисурова.

Целият стаж на френските студенти е организиран със съдействието на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури и се финансира по програма „Еразъм“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче