Секции

24 April 2024 11:55

Производството на лавандула в Подбалкана се увеличава

Увеличават се лавандуловите насаждения в страната през последните години. Това каза за Радио „Фокус“ Пловдив председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България Зара Клисурова.

По думите й близо 10 хил. декара са лавандуловите масиви само в Карлово, докато тройно повече са в Добрич и Варна- около 30 хил. декара. Тя посочи още, че масовото нарастване на площите с лавандула, през последните години, води до „срив“ на изкупната цена на цветовете на маслодайното растение. „През миналогодишната кампания цената беще 70 – 80 евро за килограм лавандулов цвят.

В предишни години цената беше по-висока и тя варираше между 90-100 евро“, отбеляза Клисурова. Председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени посочи още, че част от разсада за лавандула, произведен през миналата година, не е бил реализиран, което показва, че има пренасищане на пазара, въпреки масовия износ за Гърция, Турция и Румъния./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче