Секции

05 May 2024 21:07

9 училища в Пловдив и 5 в областта стават иновитавни

Девет пловдивски училища, едно от които столипиновско, и още 5 в областта ще получат статут за иновативни. Вчера МОН оповести списъка, който ще предложи за одобрение на Министерски съвет. Той трябваше да бъде утвърден до 31 май, но не влезе в дневния ред на заседанието миналия ден.

МОН предлага общо 185 учебни заведения в цялата страна да получат статута иновативни, който за първи път се дава по силата на влезлия в сила миналото лято нов Закон за предучилищното и училищното образование.

Сред пловдивските иновативни учебни заведения заема място столипиновското ОУ „Пенчо Славейков”. То е най-многолюдното под тепетата и е поискало статута въз основа на практики, които прилага в работата с деца от малцинствата. Иновативно ще стане и СУ „Патриарх Евтимий”, където залагат на информационните технологии и догодина ще бъде оформен цял етаж с дигитални нововъведения, включително дъска с тъчскрийн и класни стаи с лаптопи.

Оценени са новаторските практики в ОУ „Райна Княгиня”, където още преди години оформиха класна стая по английски модел - не с чинове, а с модули, които се разместват за работа по групи, за да се акцентира на проектен принцип и изграждане на тай наречената емоционална компетентност. Сред иновативните попада и едно от най-желаните училища от първокласниците - ОУ „Алеко Константинов”.

В списъка са също Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов”, ОУ „Елин Пелин”, ОУ „Яне Сандански” и две частни учебни заведения - ЧСУ „Дружба” и Частната езикова гимназия „Стоян Сариев". Пет от одобрените са сред пилотните по проекта „Иновативни училища“ на община Пловдив и „Световен образователен форум България“.

В областта е оценена като иновативна работата за безопасност в интернет в ОУ „Христо Смирненски” в Раковски, а другите 4 иновативни училища ще са СУ „Христо Проданов" в Карлово, ОУ „Кирил и Методий“ в село Труд, СУ „Проф. Асен Златаров“ в Първомай, ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски и ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски.

Променят методите, средата или учебния план

Предложените за иновативни 185 учебни заведения от списъка на МОН са отсети от общо 207 проекта на 202 училища, които са били подадени. Те са разгледани от специалната Комисия за иновативните училища, в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, личности с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

Училищата са заявили, че ще постигнат подобряване на качеството на образованието чрез различни иновации. 46 ще въведат иновативни елементи по отношение на организацията или съдържанието на обучението. Други 51 ще организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и образователната си среда. 88 училища ще използват нови методи на преподаване, а останалите 14 ще разработят по нов начин учебното съдържание, учебните програми и планове.

Описаните иновации ще бъдат прилагани до 4 г. и ще обхващат всички или част от учениците в училището. За всяка учебна година са описани етапите на напредък и резултатите, които подлежат на мониторинг.

В отхвърлените предложения не е имало достатъчно ясна цел, обосновка и възможност за проследяване на въздействието на иновацията върху качеството на образованието или пък не са съответствали на държавните образователни стандарти./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче