Секции

04 May 2024 04:03

140 години от въоръженото въстание на сопотненци и опожаряването на града през лятото на 1877 година

Сопотненци установяват нова, революционна, общинска власт в своя град още на осми юли 1877г., много преди освобождаването на Срямската долина от руските войски. Начело на обновената общинска управа застават членовете на ЧБРК в Сопот с председател хаджи Гьока Павлов. На 12 юли той става и ръководител на щаба на отбраната.

Новата управа установява контакт с руското командване при Стара Загора, на което предлага и помощ със свой въоръжен отряд.

Същевременно на местна почва се подготвя отбраната на Сопот – всъщност подготвят въоръжено въстание в тила на противника.

Ръководителите на въстанието прекрасно са разбирали, че контактите с руските войски, въоръжаването и формирането на военни единици и най-вече конфискуването на оръжието от околните мюсюлмански селища – всички тези революционни прояви ще изправят срещу тях не само местният башибозук, но и редовна турска войска.

Въпреки това градът е барикадиран, мобилизирани са над 500 въоръжени мъже, създадена е вътрешна охрана (милиция). Цивилното население строй загражденията по улиците.

Въстаниците успешно защитават Сопот до 25 юли 1877г. Добрата военна организация и особено укрепителната система благоприятсва отбраната.

Положението рязко се влошава с идването на редовна турска войска (Кямал паша с артилерия).

Въстанниците отстъпват с бой, с преграден огън защитават евакуацията на семействата си.

На 25 юли 1877г. турците влизат в града. Започват грабежи и палежи, махала подир махала. Унищожена е икономиката и възрожденската архитектура на Сопот. Изгарят безценните старопечатни книги и архиви, събирани и съхранявани от векове.

Сопот е единственият български град, в който през лятото на 1877г., в хода на Руско-турската война населението въстава и с оръжие се отбранява срещу поробителите.

Това е второто християнско селище в Срямската долина, което последва съдбата на гр.Клисура.

От военен аспект, въстанието в Сопот е ангажирало значителни турски сили отклонявайки ги от участие в боевете на връх Шипка през август 1877г.

Вече 140 години, тази славна страница от историята на град Сопот сопотненци пренебрегват, премълчават и погребват в мъглата на своята памет. На преден план се изтъква само опожаряването и разрушаването на града.

А причина за това бедствие е въоръженото въстание и потушаването му през лятото на 1877г.

Това въстание е героично и славно за сопотненци, те не са чакали примерени да ги насилват, ограбват и убиват. Дни наред воюват с поробителите, защитавайки дом и семейство и града си.

С честването на тази кръгла годишнина, най-после ще се допълни нишата в общата ни българска история.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче