Секции

03 May 2024 12:19

120 танцьори се хванаха заедно на хоро в Карлово

За първи път в община Карлово бе проведена открита репетиция на любители танцьори на български народни танци. Събитието бе част от богатата програма на MOVE WEEK - Европейската седмица на спорта и физическата активност. Организатори са младежкото сдружение „Млади, активни, креативни“ и читалище „Пробуда-1933“ с. Куртово, които от три години са Агенти на движението към националния координатор на кампанията NOW WE MOVE Сдружение „БГ бъди активен“ Пловдив.

Репетицията се проведе в парк „Здраве“ в Карлово. Участие взеха всички танцови трупи от Карлово, Клисура, Дъбене, Ведраре, Горни Домлян и Куртово, ръководени от Станислав Джапаров. В тези трупи танцуват над 120 любители танцьори, които са намерили своето движение и начин на раздвижване чрез българските народни хора и танци.

Случайно преминаващи и посетители на парка имаха уникалната възможност да се хванат на хорото и да научат сложните стъпки на български хора като: „Граовско“, „Трите пъти“, „Джунгурица“ и други. Всички заедно си обещаха, че подобни репетиции ще станат традиция и често ще се събират и играят на открито.

„Българските народните танци са магия, зареждаща духа и тялото с изключително положителна енергия. Танцът е силата за духа. Той гони умората и лошото настроение. Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от теб винаги остава в танца. Танцувайте, за да бъдете жизнени, енергични и здрави.“ бяха заключителните думи на организаторите на финала на репетицията.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче