Секции

08 May 2024 22:04

9-годишната Даянка дари 500 лв. за лечението на Атанаска

9-годишната Даянка дари на кака Наска 500 лева от своите дарения. Жестът е трогателен, тъй като красивото момиченце преборва също тежка болест - левкемия. За съдбата и битката на малкото смело момиченце Марица.бг разказа през ноември м.г., когато Даяна трябваше да се лекува в Пловдив, а нямаше средства за квартира до Онкодиспансера.

Семейството е с 4 деца и е от Смолян. Налагаше се детето да пътува за химиотерапия и други процедури в Пловдив. Родителите обаче едва свързваха двата края и не можеха да пътуват постоянно от Смолян. Майката Христина бе в неплатен отпуск. С една заплата бащата Методи Налбантов се бореше с всички сметки, а Даяна има две по-големи сестри и малко братче, които също трябваше да имат с какво да живеят и да ходят на училище.

В Смолян бяха поставени 20 кутии за събиране на помощи, открита бе и банкова сметка на името на майката в помощ на лечението на Даяна Налбантова.

Детето беше много отпаднало, тъй като не ядеше, но родителите, заедно с много добри хора - дарители, се пребориха и продължават да се борят.

Най-смела, разбира се, е самата Даяна, борбено момиче, пример за много възрастни.

Химиотерапията й бе поета от Здравната каса, но не изцяло. Част от лекарствата, престоят и транспортът до Пловдив осигуриха дарителите. Заради химиотерапията Даянка получи афти, за които бяха нужни специални таблетки от Германия, а една опаковка струваше 120 евро. Благодарение на добри хора се намери и достъпна квартира в Пловдив за момиченцето и майка му, за да ходят на процедури.

"Даяна вече е добре, преборва се, а останаха дарения, които трябва да се ползват от хора в крайна нужда", казва майка й Христина. Семейството предало на друго болно детенце от даренията за Даянка 3000 лева. Останалите по сметката 500 лева Даянка и майка й Христина днес заедно преведоха по сметката на 18-годишната Атанаска Тарашева от Девин. Девойчето се бори с рак на костите - жестокия Сарком на Юинг, който се развива само при деца. След лечение в турска клиника й предстои на 10 юли да бъде приета в клиника във Франция.

Зад кампанията за събиране на средства за Атанаска от няколко месеца застават нейни съученици, учители, съграждани, хора от цялата община Девин, жители на Смолян, Асеновград, Пловдив. Инициативен комитет организира поредица от благотворителни инициативи.

Днес благотворителната кампания за Наска стартира в Пловдив от ранния следобед, когато пред Драматичния театър в града на тепетата ще се отвори голям благотворителен базар. Всички произведения, подредени в него, са дарение, голяма част от семейството на Атанаска - автентични родопски престилки, уникални родопски вълнени торби, плетени чорапи и терлици, както и ръчно изработени бижута и декупажи, произведения на смолянски художници и накити.

Базарът ще работи, благодарение съпричастността на община Пловдив до началото на благотворителен концерт в залата на Драматичния театър, който започва в 19 часа.

На концерта в Пловдив ще има изпълнители на „Пайнер” и други участници, които ще пеят и танцуват напълно безплатно. Сред звездите на сцената ще са Айшенур, Ангелина, Ваня Вълкова, Десислава Станева, Севджан Рамадан, Екстра Нина, Веси Пашалиева, Милена Костова, Карлос, Калина и Невена, Формация Паскалев - Пловдив, Орхан Мурад, оркестър Наздравица, Танцов клуб "Антерия" - Пловдив. На място ще има дарителска урна.

Инициативният комитет благодари сърдечно на Драматичния театър и специално на директора му Кръстьо Кръстев за огромното съдействие, както и на областния управител на Смолян Недялко Славов за подкрепата. Те изказват и огромната си благодарност към организаторите на концерта - Володя Николов и Музикална компания Пайнер. За концерта се събират дарения срещу благотворителни картички от 7 лв. в урна и дарителски кутии на място.

За девойчето се набират средства и по сметката на бащата Альоша Тарашев.

Банкова сметка: BG44TTBB94001526328447, Експрес банк.

Сметката е освободена от такси от банката. /Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче