Секции

04 May 2024 00:56

Божидар Димитров изля душата си пред цяла България и разкри пикантни истории от личния си живот

Садя дъбове в градината на Националния исторически музей, около 1200 дървета съм засял. Ходя в село Кости и събирам жълъди. Това призна историкът проф. Божидар Димитров.

„Имам приятели във всички области – политици, интелектуалци, обикновени хора”, разказа той пред камерата на bTV.

„Ако конкурсът за нов директор на Националния исторически музей не е нагласен, ще го спечеля”, категоричен бе той. „НИМ е един от стълбовете на националната идентичност. Това е животът ми. Когато наследих музея в началото на прехода, той беше една изложба с много малко собствени експонати. Аз го направих национален музей. В момента има 650 000 собствени експоната. Имаме около 1 000 дарители”, разказа именитият историк.

„На третия ден след раждането на дъщеря ни жена ми й спря кърмата. На 10-ия ден трябваше да замине за Благоевград и аз я откърмих. На „Раковски” даваха кърма и аз я откърмих. Правех маймунджилъци на сестрите и ми даваха по 600 грама кърма. С 600 грама кърма и с книгата на доктор Спок под мишница си я отгледах. Бях добра майка”, обобщи професорът.

„Гордея се много с Мария. Тя е на първо място, винаги е била до мен”, каза още той. "Чакам вече внуци, но тя ми пробутва втори ротвайлер", добави шеговито Божидар Димитров.

"Известно време живеехме отделно с жена ми, появи се трети човек. След 2 години обаче се събрахме отново”, каза още Божидар Димитров./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче