Секции

29 March 2024 10:54

Министърът: 600 лева е ниска заплата за военен

С 300 млн. лева ще бъде увеличен бюджета на Министерството на отбраната и на МВР през 2018 година. Това съобщи в Авиобаза Граф Игнатиево военният министър Красимир Каракачанов. „В този бюджет се включва и увеличението на заплатите на военнослужещите”, добави министър Каракачанов. Според него за редовия състав това е въпрос на мотивация и отношение. „Когато един военнослужещ започне работа с 600 лева заплата, какво да му кажем”, попита Каракачанов. По думите му българските военнослужещи в момента взимат в пъти по-ниски заплати от колегите си в Гърция, например. „В същото време подготовката на нашите момчета не е по-лоша”, каза министърът на отбраната. „Не може да се разчита само на ентусиазма и патриотизма им, добре е цялото ни общество да покаже отношение към тях”, добави той.

"Необходими са и допълнително средства за резервни части, за двигателите, за масла. Има достатъчно нужди и ние поетапно трябва да увеличаваме средствата”, каза още министър Каракачанов, цитиран от Фокус. Според него, ако има повече самолети във въздуха, пилотите ще имат и повече летателни часове. По мнението на министъра на отбраната трябва да се придвижват едновременно двата проекта за нови изтребители и за ремонта на МИГ 29, но всичко това е свързано с финансови възможности.

Според Красимир Каракачанов сигурността е големият проблем на нашето време, не само в Европа, но и в целия свят. „Виждате какво се случва дори в страни с много по-големи възможности и бюджети”, добави той./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче