Секции

28 May 2022 14:01

Легендарният певец Христо Кидиков пред Карлово ТВ: Балканджиите са истински хора, обичах да правя концерти в Карлово, Сопот и Хисар!(ВИДЕО)

Карлово ТВ представя на своите читатели и зрители ексклузивно интервю с обичания от поколения изпълнител Христо Кидиков. Любимецът на българите е роден на 16 октомври 1946 г. в Пловдив. Кидиков започва да свири на цигулка в продължение на четири години – от трети до седми клас. От седми клас пее във вокална група. Решава да се занимава с музика и през 1963 г. влиза в Музикалното училище в Пловдив, което завършва през 1967 г.

Бил е в един клас с Митко Щерев и Мими Иванова. През 1969 г. кандидатства в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория и е приет в класа на Ирина Чмихова. От този клас излизат Маргарита Хранова, Михаил Йончев и Мустафа Чаушев. Кидиков работи с култовия за времето си оркестър „София“ и заедно с Доника Венкова са негови солисти.

Идва на срещата ни от концерт във Велико Търново забързан, усмихнат, позитивен. Разказва за златните години на своята и на колегите си кариера, спомня си забавни случки, приятел е на Карлово и Хисар и няма да забрави концертите си в двата града. С подбалканския град е свързан и по друг начин.

Брат му дълги години е работил там като съдия, има много приятели и смята, че балканджиите са истински хора. Смята, че трагичната история с падналия самолет, в който загинаха Паша Христова и част от оркестър „София“, не е инцидент, а атентат и е бил насочен срещу Тодор Живков.

Спомня си, че и той е трябвало да лети в самолета, но в последния момент остава в страната ни, иначе е щял да бъде на мястото на Паша Христова. Сега не спира да пее, пише книги, композира, твори, спортува. Вижте интервюто на Карлово ТВ с една от естрадните легенди на България.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Благодарим Ви за гласуването

Културен афиш
Изтегли си късметче