Секции

27 April 2024 19:22

Контролът над горивата няма да бръкне в джоба на бизнеса

Новите мерки за затягане контрола върху търговията с горива няма да доведат до повече разходи за предприемачите. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНР.

Припомняме, че финансовото министерство планира да принуди търговците на горива да монтират измервателни и отчетни по индивидуална схема, предварително одобрена от Националната агенция за приходите (НАП), Българския институт по метрология (БИМ) и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН.

Очакванията на ведомството са косвеният ефект за държавния бюджет да възлезе на около 117 млн. лева), пише Инвестор. Караниколов отрече новите мерки да са насочени срещу конкретни бизнесмени, например лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки. По думите му мерките са насочени към всеки, който не спазва закона, и са част от борбата на правителството срещу укриването на приходи от продажба на горива.

Караниколов посочи, че при проверка на различни обекти за търговия на горива са установени извършени продажби без те да се отчитат на касовите апарати. Констатирани са и множество случаи на прекъсване на връзките между касовите апарати и системата на НАП.

„Всички имаме интерес всеки един литър гориво да се отчита, това са приходи за бюджета“, коментира икономическият министър.

Министърът подчерта, че икономическото министерство анализира административната тежест и в държавната, и в общинската администрация. Той допълни, че всички такси, събирани от администрацията, ще станат разходоориентирани, а службите вътрешно да си търсят документи, така че да не се налага бизнесът и гражданите да ги предоставят./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче