Секции

03 May 2024 18:37

Ученият Минко Балкански се срещна с учениците от „Проданов“

В СУ „Христо Проданов“ се проведе среща с проф. Минко Балкански. Минко Минев Балкански е френски учен (физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж) от български произход. Считан е за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Развива широка благотворителна дейност. В продължение на два учебни часа учениците от 10 и 11 клас слушаха с интерес лекцията на учения за проблемите на българското образование и култура.

Зададени бяха много въпроси свързани с науката и гражданското образование. Многократно гостът спомена, че работи с МОН за по – бързото навлизане на програмите на гражданското образование в българското училище. Пред учениците, той представи и възможностите, които дава създадената от него фондация за летни курсове и школи.

Да уважат носителят на наградата „Евлогий и Христо Георгиеви“ в СУ „Христо Проданов“ бяха: председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, директорът на дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ Петя Найденова, Христо Тахчиев – член на „Ротари клуб“ – Карлово и Лъчезар Бакърджиев – председател на училищното настоятелство.

Възхитен от учениците, професор Балкански посочи, че това е началото на едно сътрудничество за в бъдеще.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Любовта превръща дивеча в сокол, сокола в човек, а човека — отново в пустиня. Тя превръща оловото в злато, а след това отново скрива златото под земята.


Паулу Коелю