Секции

19 April 2024 03:46

Инж. Иван Гецов: За година и половина инвестирахме 50 милиона във ВМЗ

Д-р инж. Иван Гецов е изпълнителен директор на "ВМЗ" от 2015 г. За миналата година предприятието има 503 млн.лв. приходи и 193 млн.лв. печалба, което го нарежда на първо място сред петте основни оръжейни завода у нас. С този ръст дружеството изпреварва дори частните заводи в сектори, които също се развиват динамично благодарение на разпалените военни конфликти по света, където продукцията е търсена. Благоприятната ситуация дава възможност за обновяване на мощностите, а фокусът е към внедряване на оборудване, което може да произвежда и гражданска продукция с цел конкурентноспособност и в години на по-малко на търсене на военна продукция.

- Какъв е обемът на инвестициите, които "ВМЗ" е направил през 2016 г. и които е разчетено да направи през настоящата 2017-а, инж. Гецов? В какво точно инвестирате и каква е стратегическата цел, преследвана с тези вложения?

- Обемът на инвестициите беше значителен, близо 50 млн. лв. за година и половина, особено предвид факта, че през последните 25 години не са правени инвестиции в нито една сфера на дейност в дружеството. Надяваме се, че след одобрение на нашата инвестиционна програма от съответните държавни институции, вложените средства за настоящата 2017 г. няма да бъдат по-малки от тези през миналата година. В момента инвестираме в области, които имат сравнително бърза възвращаемост. Целите, които сме си поставили, са повишаване на производителността и подобряване на условията на труд. В перспектива инвестиции ще се насочат и във всички важни дейности на предприятието, които биха модернизирали и придали европейски вид и поведение, за да бъде "ВМЗ" конкурентоспособно дружество и в условията на намалено търсене на нашето производство.

- Разнообразявате ли гамата си с нови продукти? Какви по-точно са те и за кои пазари са предназначени?

- В момента работим в това направление, което се определя като стратегическо в дългосрочен план. От изключително важно значение е усвояването на боеприпаси и други продукти, използвани от нашите партньори в НАТО. В голяма степен въпросът кои точно продукти ще бъдат усвоявани в близките години, зависи от плановете за модернизация на българската армия, където ние можем активно да се включим и да бъдем полезни.

- Как разрешавате въпроса с намирането на финансов ресурс за оперативната си дейност и за инвестиционната програма?

- На 23 май бяхме посетени от министъра на икономиката Емил Караниколов, който в дискусия спомена, че при добре обоснована и защитена пред Министерството на финансите инвестиционна програма, "ВМЗ" може да бъде освободен от плащане на дивидент върху получената печалба и тя да бъде реинвестирана във всички сфери на дейност в предприятието. Това ще позволи също създаване на финансов ресурс, с чиято помощ да бъдат направени нови производства, различни от съществуващите. Към момента "ВМЗ" не разчита на финансови средства от други институции, фондове и банки.

.

- Как процедирате в ситуация на поскъпващи суровини и волатилни валутни курсове?

- В момента световната икономика бележи положителни тенденции към развитие, това води до поскъпване на всички суровини и материали, включително и тези, които ние използваме. С цел по-голяма оперативност и бързина при изпълнението на договорите, ние възприехме политика на създаване на резерв от основни суровини и материали, позволяващи безпроблемната ни работа за определен период от време. Този резерв в някаква степен се явява буфер, който бива използван при изпълнение на договори с вече фиксирани цени и позволява съхранение на предварително зададеното ниво на печалба.

- Имате ли някаква съществена промяна в начина на дистрибуция на продукцията? Кои са търговците, с които работите най-много?

- По-скоро не. Има обаче повишено търсене на продукцията ни. Това се дължи на събития, случващи се извън страната ни, върху които ние не влияем.

- Какво правите, за да задържите квалифицираната си работна сила и да привлечете нови служители?

- Младите хора освен достойно възнаграждение желаят и добри условия на труд, перспективи за развитие и дълъг трудов хоризонт. Всичко това е залегнало в нашите планове за развитие, които се реализират поетапно. Имаме и студенти в пловдивския филиал на Техническия университет в София. Те се обучават по специалности, необходими за завода.

- Какъв е коментарът Ви по чувствителната тема с намерени оръжия и боеприпаси, произведени в България, в зони под ембарго като Сирия? Какво е обяснението Ви - как попадат те там и какво може да се направи, за да се пресече това като практика?

- България стриктно спазва всички ограничения за търговия със специална продукция. Всеки износ се одобрява от Комисията за експортен контрол и мога да заявя, че това е най-прозрачният бизнес в икономиката на страната ни. Знае се точно къде, на кого и колко от нашата продукция е продадена.

Намерените продукти в една или друга гореща точка на света могат да попаднат там по различен начин, извън законоустановения. За съжаление това се използва за преследване на други цели, различни от българските държавни интереси и на нашите съюзници, оказва негативно влияние и същевременно подпомага чуждестранни интереси. Тяхната цел е дискредитиране на България в международен план.

Интервю на вестник "Капитал"

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче