Секции

02 May 2024 06:25

Марешки опитвал да монополизира пазара на медикаменти, според прокуратурата

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на трима депутати от партия "Воля" заради разследване за рекет. Според прокуратурата неквалифицирани служители на Агенцията по лекарствата са били инструмент за изнудване.

Днес бяха поискани депутатските имунитети на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, но от държавното обвинение не изключиха да ги последват техни колеги. Към момента само лидерът на "Воля" не е коментирал дали ще се откаже доброволно от имунитета си. Другите двама вече декларираха готовност.

Според държавното обвинение през 2011 г. Марешки е решил, че ще осъществи монопол на пазара на лекарствата в страната. След това разпределил между него, Кръстина Таскова и Пламен Христов определени градове, за които всеки да отговаря.

През есента на 2012 г. за директор на Изпълнителната агенция по лекарствата е назначен Евелин Благоев, който е съпруг на служителка на Марешки. Чрез него бизнесменът и лидер на партията е имал възможност да оказва натиск като се изпращат проверяващи в набелязаните аптеки. Именно Благоев назначил служители, които нямат нужния опит.

"Всички лица, които са били назначени в този период от време като служители на Агенцията са имали преди това професионален опит в бензиностанции, супермаркети, магазини за мобилни услуги", разясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Чрез Евелин Благоев бизнесменът и лидер на партия "Воля" имал възможност да оказва натиск, като се изпращат проверяващи в набелязани от него аптеки. След този натиск Марешки предлагал на собствениците на тези аптеки да прехвърлят 50% от собствеността си на дружества, посочени от него. Ако те отказвали, Марешки отварял в непосредствена близост до техните обекти т.нар."наказателни аптеки". В тях цените на лекарствата били с 10% по-ниски от доставните, уточни Арнаудова.

Тя посочи и друга схема, свързана с фирма, която е дистрибутор на лекарства. Ако собствениците на аптеки не зареждали от там, Марешки отварял "наказателна аптека". Говорителят на главния прокурор уточни, че разкриване на схемата са били използвани и специални разузнавателни средства. "В които се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица. Някои от тях с имунитет", обясни Арнаудова.

Малко след като стана ясно искането на прокуратурата, един от депутатите на Марешки - Пламен Христов, съобщи, че заедно с Кръстина Таскова доброволно ще си свалят имунитетите. "Нямам никакви притеснения. По отношение на атаките, които зачестиха срещу нас, подозренията ние си ги имаме, и не само подозрения. Цялата тази съвкупност от атаки много мирише на бензин", обясни Христов.

Това е второто обвинение срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Преди два месеца му беше поискан имунитетът за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник и за изнудване./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче