Секции

01 May 2024 02:29

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Знанието за Левски е знание за България, част от голямата и велика история на родината ни

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, с пряко участие по телефона в предаването „Часът на Карлово”, на Радио „Фокус” Пловдив.

Водещ: Здравейте, г-н Кабаиванов! Днес в Карлово се провежда Национален ученически събор „С Левски в ума и сърцето“, посветен на 180-тата годишнина от рождението на Апостола. В града са се събрали деца от всички училища в България, носещи името на Васил Левски. Кажете, какво е атмосферата в Карлово по време на всичките тези събития, които ни връщат към идеите на Левски и времето, когато той е живял?

Д-р Емил Кабаиванов: Да, поканихме средните училища от цяла България именно тук. Обстановката е тържествена, изпълнена с добро настроение, с чувства и мисли за духовното наследство на Левски. И затова днес, след 180 години, ние, които сме призвани да съхраним и предадем на идното поколение наследството на Левски, се питаме дали и как го правим. Това са нещата, които ни вълнуват и ангажират съзнанието ни и ни карат да работим за това да бъде висок българският дух, а родолюбивото възпитания на младежта да бъде наше ежедневие. Приповдигната е обстановката тук и пълна с добри чувства.

Водещ: Какво очаквате от това събитие, което е насочено именно към младото поколение?

Д-р Емил Кабаиванов: Ние сме подготвили един текст, който ще бъде обсъден като заключителен документ от днешната среща. Съборът ще завърши пред паметника на Левски, където ще бъдат прочетени есета и стихотворения, които са спечелили в конкурса за Левски. Ще отправим това предизвикателство, та всеки един от тях, тръгвайки си от Карлово, да отнесе това чувство на дълбоко преклонение към Апостола и обич към България. Това е, което ни дава сили и трябва да ни съпътства в живота да работим за нея. Дава ни сили често да говорим за Левски, за съветите, които ни е оставил той.

Водещ: Преди два дни в Карлово се проведе и Научна конференция, посветена на Левски. Какви са вашите впечатления от форума?

Д-р Емил Кабаиванов: Конференцията беше на високо ниво, присъстваха историци от високо ниво, преподаватели от университети и изобщо хора, които дълги години изследват живота и делото на Левски. Ние ще издадем техните доклади, за да може това, което ни представиха като изследвания да бъде включено в знанието за Левски. А знанието за Левски е знание за България, част от голямата и велика история на родината ни. За такива неща си заслужава човек да работи и да не жали сили и време.

Водещ: Какво още да очакваме до 18 юли, когато е кулминацията на националните тържества, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски?

Д-р Емил Кабаиванов: Предстои тридневен национален събор с патриотични песни с групи от цяла България, авторски спектакъл на ансамбъл Българе, а вечерта на 18 юли и посещение на президента на Републиката Румен Радев и тържествен митинг-заря пред паметника, която ще бъде кулминацията на честванията.

Водещ: Какво е усещането да си карловец сега, по време на тези тържества в цяла България?

Д-р Емил Кабаиванов: Имах възможността вече да отговоря на този въпрос в Перник, където бях поканен. Там видях как с благоговение и интерес перничани отбелязаха 180 – годишнината на Левски. Това да си карловец е на първо място отговорност пред съвременните поколения и разбира се гордост. Но това чувство на гордост трябва да бъде съчетано с чувство на изпълнен дълг. Стараем се да правим така, че един ден да можем да кажем, че ние сме тези, които допринесохме 180-годишнината да бъде общобългарско дело.

Каня всички българи да бъдат наши гости във всичките дни на честванията, за да усетим заедно радостта от тях! /Интервю на Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче