Секции

04 May 2024 18:20

Малки моми в кенарени ризи красят Народния събор „Хайдут Генчо“ в Хисар(ВИДЕО)

Най-малките и най-сладките моми на Народния събор „Хайдут Генчо“ в Хисар са Цветомира Лаловска на 1,2 години и Тиана Пърмакова на 1,4 години, видя камерата на Карлово ТВ. Двете момиченца обраха вчера овациите на многобройната публика, стекла се от цялата страна, за да участва в голямото фолклорно събитие, което се провежда край Хисар. В кенарени ризи и везани престилки, с китки и забрадки, децата стоически издържаха на адската жега и бяха част от фолклорния фест, чиято кулминация е днес.

Събитието е организирано от сдружение „Хайдути“. От Троян, София, Сливен, Бургас, от всички краища на страната се стекоха хора, облечени в народни носии. С триколка от Варна, придружен от две дами, дойде и художникът-керамик Йордан Башев. Той разказа, че за първи път посещава „Хайдут Генчо“, дошъл с приятели от морската столица, защото е радател на българското и на традициите. Пътували с група от още няколко мотора около 5 часа.

Хайдутите от сдружението разказаха за автентичните си носии, за пушките и пищовите, за сабите и ножовете, които носят. Като истински апостоли те обикалят училищата на България, за да разказват на децата за миналото ни и да ги карат да се гордеят с Родината. Кукери от карловското село Войнягово, фолклорни групи от страната, зурни от Петрич, огласяха до късно тази нощ курортния град.

Вчера кметът на общината инж. Пенка Дойкова, облечена в народна носия, откри паметната плоча на „Хайдут Генчо“, местният герой, който се е борил против турците и на който е посветен събора.

Днес е възстановката „Хайдут Генчо“, в която участват „Хайдути“, други формации, заедно със школата по български бойни умения „Багатур“. В програмата са предвидени конкурс за автентична носия, джигитовка, нестинарски танци, кукери, пехливански борби. Празникът продължава и утре. Карлово ТВ е медиен партньор на събитието.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче