Секции

04 May 2024 18:34

Стефан Филчев, къща музей „Иван Вазов“: Вазовите празници са смисловия център на усилията ни името на Патриарха на българската литература да не тъне в забрава

Вазовите празници в Сопот са смисловия център на усилията ни името на Патриарха на българската литература да не тъне в забрава. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Стефан Филчев, директор на къща музей „Иван Вазов“ в града, чиито екип е един от основните организатори на традиционното събитие от 3 до 9 юли. По думите му безспорно Вазовите празници остават най-същинското и най-важното събитие в културния календар на Сопот през годината.

„Затова организираме конференции и провеждаме толкова много събития, свързани с Вазов и неговия род. Смятам, че Вазовите празници са значимо събитие, което трябва да продължи да се популяризира и има национален облик и отзвук“, посочи Стефан Филчев. Той добави, че Вазовите празници в Сопот се свързват с името на бивш кмет на общината – Иван Нечев.

„Още преди 70-те години той е превърнал Сопот в едно наистина културно и духовно средище. Сопот беше място, на което са съсредоточени много български писатели, тяхна творческа база. Прочуването на Вазовата награда за литература е благодарение на Иван Нечев. Пръв носител на отличието е Димитър Талев.

Коментира се темата, че Вазовата награда трябва да се превърне във възможно най-престижното национално отличие в областта на литературата и литературното творчество“, каза още Стефан Филчев. Той обобщи, че Вазовите празници са дългогодишна традиция в Сопот, която ще продължи напред през годините./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче