Секции

26 April 2024 05:45

Показанията на електромера да се запишат, преди заминаване на почивка!

Препоръчително е показанията на електромера да се запишат, преди заминаване на почивка. Това е съветът на експертите, каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Крум Косев от отдел „Комуникации“ в електроразпределителното дружество в Пловдивска област. По думите му много е важно също преди заминаване всички електроуреди, които не е необходимо да работят в отсъствие на обитателите на дома, да се изключат.

„Тук следва да се има предвид, че уреди като СОТ, хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия. Съветваме потребителите да Изключат от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия.

Електроуредите, които са в режим stand-by, трябва да се оставят включени само при необходимост. Трябва да се уверят, че външни хора нямат достъп до контакти, които са част от тяхната електрическа инсталация.

Хората не трябва да забравят също, че ако в тяхно отсъствие служителите на дружеството нямат достъп до електромера, те могат да заявят посещение на отчетник“, каза Косев. Относно консумацията на електроенергия във временно използваеми имоти и обекти, като вили, летни къщи, сезонни имоти и други, специалистът каза, че трябва да се обърне внимание на периода, през който се консумира електроенергия и сроковете за плащане.

„В редица случаи консумацията от последния месец на почивния период поради различни причини остава незаплатена. Това от своя страна може да доведе до изключване на електрозахранването след изтичане на определените срокове за плащане и да им създаде неудобства“, посочи Косев.

Той даде и съвети, ако потребителите се намират на открито, сред природата и ги настигне или приближава гръмотевична буря. „Хората трябва бързо да се отдалечат от електропроводи, да стоят настрани и да не докосват метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Ако носят метални предмети, трябва да ги поставят възможно по-далеч от себе си. Добре е да са на повече от 20-30 метра“, коментира Косев./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче