Секции

20 May 2024 02:57

С научна конференция за Вазовия род продължават честванията по повод 167 години от рождението на Патриарха на българската литература в Сопот

С научна конференция „Вазовият род и приносът му в историята на съвременна България” продължават честванията по повод 167 години от рождението на Патриарха на българската литература в Сопот. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на къща музей „Иван Вазов“.

Тя започва в 11:00 часа, като в нея ще участват доц. д-р Григорий Вазов, Иван Гранитски, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, акад. Иван Радев, проф. Димитър Михайлов и други изследователи на Вазов и неговия род. От 18:30 часа днес, в източния парк ще се състои панихида за загиналите сопотненци през лятото на 1877 година. Ще бъдат отбелязани 140 години от сопотското въстание и ще се открие възпоменателна плоча. Кулминацията на Вазовите празници е 9 юли – рождената дата на Иван Вазов.

От 10:00 часа в църквата „Св. св. Петър и Павел” ще се отслужи тържествена литургия по повод 167-та годишнина от рождението на Иван Вазов. От 11:00 часа в Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ” ще се открие изложба от творби на занаятчии от Сопот и региона. Ще има и демонстрации на занаяти. В къща музей „Иван Вазов“ ще се проведе традиционната Сопотска седянка „На бяло сладко” с участието на Гуна Иванова. Ще се състои и официалната церемония по награждаването на лауреатите на Националния ученически конкурс ”Вазовата България“.

След 20:00 часа Вазовите празници продължават на площад „Иван Вазов“, където ще се проведе тържествено честване на 167–та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов“. Част от събитията в последния ден на Вазовите празници са връчване на „Детска Вазова награда“ и на националната литературна награда „Иван Вазов”, концерт-спектакъл „И мойте песни все ще се четат” с участието на редица изпълнители и ансамбли./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче