Секции

20 May 2024 02:01

Вицепрезидентът дойде на тържествата за Вазов в Сопот

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Сопот мемориален комплекс "Аз съм българче". Това бе част от програмата, посветена на 167-та годишнина от рождението на Иван Вазов.

„Много отдавна не ми се е случвало да се чувствам толкова горда - толкова много любов към родината на едно място, поклон към всички, които дариха България с тези свещени букви "Аз съм българче". Това каза след церемонията Илияна Йотова. По категоричен начин тя заяви, че трябва да се обърне повече внимание в учебната програма на Вазов, особено за най-малките.

„Аз съм против внушенията, че не е педагогически да се участ стихотворения наизуст“, каза още вицепрезидентът, но добави, че "този, който не знае стиховете и песните на Вазов от най-ранно детство, за мен не е истински българин". Тя смята, че е необходимо "ремонт на учебниците и повече извънкласни форми, за да могат децата да почувстват както силата на идеите на Вазов, но и красотата на българския език.

На тържествен митинг на пл. "Иван Вазов" бе връчена националната литературна награда "Иван Вазов". Тази година неин носител е проф. Симеон Янев. За първи път бе връчена и награда за детско творчество и призът получи 14-годишната Йоана Николова от София. Двамата са избрани от специална комисия, начело на която е доц. Григорий Вазов.

„Чувствам се изключително горд, защото това е най-високото литературно отличие, коментира проф. Янев. Той каза още, че Вазов създава иконостаса на българското и добави, че съвсем незаслужено през последните години е бил занемарен в училище. Запитан дали Вазов звучи актуално и днес Симеон Янев отговори, че "като се започне с Епопея на забравените и се стигне до Под игото и по-нататък - това е нашата класика".

В знак на признателност пред паметника на патриарха на българската литература бяха поставени цветя. Източник: БТА

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче