Секции

20 May 2024 00:46

Почетен караул от карловски войводи пред паметника на Апостола

ВМРО - Карлово ще отбележат 180-годишнина от рождението на Васил Левски с атрактивен почетен караул пред паметника в родния му град. Патриотичната инициатива ще се проведе в рамките на три дни – 14, 15, и 16 юли (петък, събота и неделя).

Карловските войводи ще дежурят вечер от 18:30 ч. пред паметника на най-великия българин, облечени в четнически униформи и въоръжени с пушки. Вместо куршуми обаче, четниците от ВМРО обещават да раздават диплянки с родословното дърво на Васил Иванов Кунчев.

Първата част от инициативата стартира още в петък сутрин и е насочена към най-малките. Тя е под надслов „Цвете за Апостола”. Войводите приканват всички деца и техните родители, които желаят да се включат, да донесат стрък цвете на паметника на Апостола в петък от 09:30 ч., облечени в български народни носии или друго облекло с патриотични мотиви (тениски, ризи и др.).

„За всяко дете ще има изненада. Целта ни е да допринесем за патриотичното възпитание на децата. Искаме да насърчим интереса на най-малките към славната ни история, патриотизма и българските традиции. Да ги накараме да се гордеят със своя произход, като подхранваме българщината у тях от най-ранна възраст”, разказват организаторите.

„Ще се радваме в инициативата да се включат повече родители, баби и дядовци, които да доведат децата в народни носии, защото възпитанието в любов към Род и Родина започва именно от дома, семейството, традициите и родовата памет”, призовава Мирослав Колев.

„Освен инициативата ни за децата в носии, три поредни вечери ще стоим в рамките на няколко часа пред паметника на Апостола на свободата, облечени в четнически униформи. Ще подаряваме печатни материали с родословието на най-великия българин. По този начин изразяваме своето уважение и признателност към нашия съгражданин Васил Левски. Стремим се да следваме заветите му, да работим за българщината и за българския народ. Апостола е наш пример за подражание”, споделя Светлозар Янков.

„Благодарим на НМ „Васил Левски” - Карлово, Сдружение „Българска история”, Христина Богданова, правнучка на Яна, най-голямата сестра на Левски, както и на нашите приятели от гр. Клисура за оказаното съдействие”, допълва Янков.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн