Секции

19 April 2024 16:49

Емил Кабаиванов: Истинският филм за Левски, който ще гледат 7 млн. българи у нас и над 2.5 млн. българи извън България ще се създава тепърва

Истинският филм за Левски, който ще гледат 7 млн. българи у нас и над 2.5 млн. българи извън България – в Молдова, в Украйна, в Западните покрайнини, в Македония, ще се създава тепърва. Това каза за Радио „Фокус” Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„Ние можехме тази година да кажем да се направи филм за 180-годишнината на Левски, на всяка цена”. „Но, филмът за Левски, този истинският, зрелият и задълбочен филм, интересният ще се прави тепърва”, каза Кабаиванов. Според него, българската кинематография и българските сценаристи – историци трябва да узреят достатъчно, за да го създадат.

„Защото да създадеш игрален филм за Левски, който е кумир, е трудно нещо”, смята карловският кмет. Той припомни 2015 година, когато беше направен опит за създаването на игрален филм за Левски, но той е „залитнал в сферата на комерсиалното и не се получи”.

„Българинът е особено ревнив към паметта на националните ни герои и особено когато става въпрос за Левски”, каза още Кабаиванов. По мнението му би било добре да се работи върху документални филми, свързани с Левски, върху нови неща свързани с неговата личност, които постоянно изникват, да се работи върху това наследството на Левски да бъде достъпно за повече млади българи у нас и извън страната. „Няма нещо по-свято и по-велико от Левски в най-новата българска история, което да ни обединява всички и да ни прави горди да се наречем българи”, каза още кметът на Карлово. За това трябва да се работи непрекъснато./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче