Секции

20 April 2024 03:09

Мечки слизат от Балкана, нападат курортите

Мечките започнаха да слизат от високите планински райони, където са техните естествени местообитания, и да се появяват в населените места и курортите. Става въпрос за планинските Клисура, Сопот и Триград.

Дивият звяр сякаш свиква с човешкото присъствие, не се плаши и все по-често настъпва към населените места. Смело слиза от Балкана не само през нощта, но и посред бял ден. В четвъртък малко мече влезе в детската площадка в покрайнините на Сопот, за да се натича.

По същото време в заграждението имало няколко деца. Срещата между дивото и питомното се размина без инцидент. Кафявият космат малчуган обаче изкара акъла на родители, децата пък се забавляваха, като го снимаха.

Междувременно термокамери засякоха мечки и в района на Триград.Това стана по време на издирването на 16-годишния Кристиян, който помете с автомобила си петима туристи в селото и след това избяга.

Последните години зачестиха и оплакванията от пчелари за нападания над кошерите им.

Преди близо три години Подбалкана пропищя от мечки. Звярът в продължение на три дни атакуваше кошерите на Стоян Иванов край карловския квартал "Сушица". Мецаната, за която се предполагаше, че е една и съща, излапа меда на 4 кошера, но разби поне 20. Иванов бе принуден да дава нощни дежурства, за да опази кошерите си. А при една от срещите се опита да подплаши мецаната, като я освети с фаровете на колата си.

През септември 2014 г. мечка слезе с малките си в Калофер и изскочи пред мотористи. Двамата младежи слизаха по пътя и по чудо не се сблъскаха със звяра.

Овчарят Николай Бичев пък изпадна в стрес, след като стръвница нападна посред бял ден пред очите му стадото. Това стана на поляна край Калофер, където мъжът ги пасял. Месеци наред Бичев бе принуден да прибира по-рано животните, за да не срещне звяра отново./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче