Секции

29 April 2024 12:51

Карлово: Тържествено отбелязваме 180 години от рождението на Апостола

Тържественото отбелязване на годишнината от рождението на Васил Левски в Карлово започна с тържествена света литургия в храм „Свети Николай“, на която присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, общински съветници, висши военни, жители и гости на града.

След молебена в храма бяха поднесени цветя пред гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. С тържествено шествие, съпровождано от духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, всички се отправиха към пл. „20-ти юли“, където бяха издигнати знамената на Република България и град Карлово. Кметът посрещна лъчовете с участници в националния поход „По стъпките на Апостола“, които му рапортуваха за успешното приключване на туристическия преход.

„Днес ние се прекланяме пред идеала, който ни завеща Апостола, за свободна и независима България. Идеалът, който и след неговата геройска смърт остана да живее и да дава сили на много поколения. Свободната и независима България Левски виждаше съградена като демократска република“, каза д-р Емил Кабаиванов в тържественото си слово, с което откри празника на град Карлово и допълни: „Пред нас като карловци, стои една голяма длъжност - да предадем заветите, спомените, духа на Левски на поколенията след нас. Тази длъжност ще бъде на нашите плещи докато сме живи. Да живее България!“

Поздравителни адреси до кмета на община Карлово по повод годишнината от рождението на Васил Левски изпратиха: министър-председателят Бойко Борисов, заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, негово превъзходителство Алберто Труеба – посланик на Аржентина, кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов, кметът на община Банско Георги Икономов, кметът на община Тополовград Божин Божинов, кметът на община Стралджа Атанас Киров, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, кметът на община Първомай Ангел Папазов, кметът на община Перник Вяра Церовска, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, командирите на карловските военни формирования, ръководители на политически партии, обществени организации, институции и фирми.

Кулминацията на отбелязването на 180 години от рождението на Васил Левски ще бъде тържественият митинг-заря, който ще започне в 21часа на площад „Васил Левски“ в Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.


Хорхе Букай