Секции

29 April 2024 22:02

Нахапан от мечка козар осъди 2 министерства за 20 бона

Козар от девинското село Беден осъди две министерства, след като мечка го нападна, счупи зъбната му протеза и му нанесе куп травми. Животното се приближило до обора му през нощта 21 септември 2015 г., кучетата започнали да лаят и Румен Буков излязъл да види какво става. Мечката го повалила на земята с лапа, после по някаква причина избягала. След атаката 71-годишният тогава мъж бил с издрана уста и кръв по цялото лице, рани по единия крак, а протезата на долната му челюст липсвала.

След като се възстановил от травмите, Буков завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Поискал да му бъдат възстановени разноските за лечението - 362.49 лева, а за преживения ужас, довел до трайна промяна в начина му на живот, настоял да бъде компенсиран с 50 000 лв.

Адресат на иска са министерството на околната среда и водите и земеделското, защото е трябвало да упражняват контрол над популацията на кафявите мечки, които са защитен вид, а не са го направили. През тази година в района на община Девин е имало 48 мечки при допустим брой от 14, сочи справка на Регионалната дирекция по горите, приложена по делото.

На първа инстанция Смолянският окръжен съд постановява, че обезщетението на неимуществените вреди трябва да е 15 000 лв. и го вменява само на екоминистерството. Всички страни обжалват и Пловдивският апелативен съд решава, че по действащата към момента на инцидента законова уредба и двете министерства е трябвало да следят за броя на тези животни.

Магистратите отхвърлят претенциите на Министерството на околната среда, че и козарят има вина за случилото се, защото не е взел предпазни мерки като например електрически ток по оградата. Размерът на присъдената компенсация е увеличен на 20 000 лв., които земеделското и екоминистерството трябва да платят солидарно. Те ще трябва да покрият и разходите по терапията на Буков.

Решението не е окончателно и има опция за обжалване пред ВКС./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче