Секции

16 April 2024 23:20

В Карлово се проведе литературен салон, посветен на Апостола

По случай 180 години от рождението на Васил Левски в зала в Карлово се проведе литературен салон, организиран от НМ „Васил Левски“. Той бе открит от директора на музея-Дора Чаушева и заместник-кметовете на общината-Антон Минев и Стойо Карагенски.

В литературния салон участва проф. Пламен Павлов от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", който представи своята книга "Левски: Другото име на свободата". Според проф. Павлов изписаните страници за него са хиляди, но и в днешно време той все още не е разгадан и разтълкуван, както не е бил разбран дори от своите най-близки съратници и съвременници. Професорът признава, че това не е изследователска книга, макар че в същото време тя има и много нови изследователски моменти.

Не се чувства пряк специалист по българско Възраждане, но пък както всеки българин и както всеки историк, благодарение на големия си пиетет към тази възрожденска епоха и към личността на Васил Левски, той е решил да издаде своя книга.

В нея се спира на почти всички важни моменти от живота на Васил Левски, от неговата революционна дейност, от изграждането на комитетската мрежа, като се започне и от образованието дори – въпрос, по който проф. Павлов има свое мнение, че Васил Левски получава едно много добро за времето си образование.

Той разглежда отношенията на младия Васил Кунчев с неговия вуйчо Хаджи Василий, за заминаването му от Войнягово за Северна Добруджа, Влашко, и включването му в четата на Панайот Хитов.

Има особено мнение за революционната организация, като сериозна военизирана организация. Всички комитети той разглежда като такава потенциална въоръжена организация за бъдещо въстание.

Втората книга която беше представена бе романът на Неда Антонова "Първият след”. Походниците от националния поход „По стъпките на Апостола“ които също участваха в литературният салон представиха презентации, със снимков и видео материал от туристическия преход и техните преживявания.

Източник: НМ „Васил Левски“

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Пожелай си нещо, което искаш много силно, затвори очи… и след това си помисли какво трябва да направиш, за да го постигнеш.