Секции

19 March 2024 05:31

Община Карлово обяви конкурс за престижната награда на името на д-р Иван Богоров

Община Карлово обяви конкурс за носител на Националната награда за чистотата на българския език на името на д-р Иван Богоров за 2017 година. Предложения могат да бъдат правени от държавни институции, граждански сдружения и физически лица.

Носители на наградата „Д-р Иван Богоров“ мотат да бъдат български и чужди автори на произведения, изписани на български език в следните направления: литературни произведения, литературна критика, публицистика и научни изследвания.

Крайният срок за подаване на предложенията е 15 септември 2017 година. Това може да бъде направено в Информационния център на община Карлово на гише номер 1 или на имейл адрес nagrada@karlovo.bg.

Иван Андреев Богоров е книжовник, педагог, журналист и езиковед. Той е от хората, в които идеите и начинанията никога не следват нормалния път на бавното отлежаване, а се развиват бурно и търсят своето незабавно практическо решение.

Негова заслуга е основаването и издаването на първия български вестник, той е един от първите издатели на новобългарска граматика, първият съставител на голям двуезичен речник и сред първите автори на пътеписи в българската литература.

Роден е в Карлово, в семейство на занаятчия, където получава началното си образование. По- късно посещава Куручешменското училище в Цариград и Ришельовския лицей в Одеса (до 1843 г.). От 1845 до 1847 г. следва химия в Лайпциг.

С помощта на Христо Георгиев завършва медицина в Париж (1858 г.) и се установява на практика в Цариград. По- късно учителства в България и е единственият наш представител на Славянския конгрес в Москва през 1867 г.

Иван Богоров има заслуга да бъде създател и редактор на първите ни вестници - „Български орел” (Лайпциг, 1846 -1847) и „ Цариградски вестник” (1848- 1862), с което въвежда журналистиката в живота на възрожденския българин с всички последици от това.

Той е редактор на много популярното списание „Български книжици” (Цариград, 1858- 1861); на първото българско икономическо списание „Журнал за наука, занаят и търговия”

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче