Секции

19 March 2024 06:47

Психиатър: Високите температури и слънчевата светлина провокират агресия

Високите температури и силната слънчева светлина провокират агресия и влияят негативно върху човешката психика. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му обикновено силните жеги създават проблеми със съня, нервно напрежение и раздразнителност. „при хората с натрупана тревога се засилва агресията.

Трябва да се има предвид, че факторът температура действа много бавно върху психиката на човек. За да може една 40-градусова жега да провокира импулсивност и раздразнителност, въздействието трябва да трае поне един месец. Другият фактор, който действа изключително бързо, е светлината. Има светлина почти 15 часа в денонощието, което на практика „взривява“ мозъка.

Това е факторът, който променя светкавично биоелектричната активност на мозъка и протичането на психичните процеси. Оттам нататък човек става като бърза кола на магистралата. Затова по време на летния период се изострят агресивните реакции“, коментира д-р Веселин Герев. Специалистът е категоричен, че жегата влошава психичното състояние и провокира неадекватност.

„Когато главата на човек прегрее, той чувства главоболие, световъртежи, вътрешно напрежение, тревожност, безпокойство, които впоследствие се трансформират в агресия. Летният период е особено критичен за хората, страдащи от тежки психични разстройства като шизофрении и биполярни фиктивни разстройства. При тях се получава драстично влошаване на състоянието, особено ако не си взимат редовно лекарствата“, посочи психиатърът д-р Веселин Герев./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче