Секции

23 April 2024 18:55

Иванка Вълева, зам.-директор на ВМЗ: Насочваме инвестиции в модернизиране на производството

Интервю на Радио „Фокус“ Пловдив с Иванка Вълева, зам.-директор „Човешки ресурси” във ВМЗ Сопот за новата стажантска програма на предприятието и възможностите, които предлага тя.

Фокус: Какви възможности дава Стажантската програма на ВМЗ за 2017 година?

Иванка Вълева: Стажантската програма на ВМЗ дава възможност на младите хора да получат практически опит и възможност за развитие в родния край, да работят в реална производствена среда и да се запознават с утвърдените практики на управление в дружеството, да сключват договор за стипендия, а на дипломиралите се – договор за работа. ВМЗ насочва инвестиции в модернизиране на производството, но най-голямо внимание обръща на персонала, на неговата подготовка, обучение и на подобряване условията и безопасността на труда. Стажантската програма на ВМЗ за 2017 година е насочена към студенти – бакалаври и магистри, трети или четвърти курс, или наскоро дипломирани в технически вузове, в областта на „Машиностроене“ – електро и машинно инженерство, автоматизация и информационни технологии, машиностроене и уредостроене и ХТУ, област „Химия“ – специалности „Електрохимични технологии и защита от корозия”, „Технология на каучука и пластмасите”. ВМЗ предоставя възможност за провеждане на стажове и на ученици от девети и десети клас, които ще бъдат съобразени със знанията и уменията им, и в съответствие с действащата нормативна уредба, както и за студенти от първи и втори курс.

Фокус: Какви места предлагате на учениците, които искат да стажуват при вас?

Иванка Вълева: Общо 52 позиции предлагаме за ученици, които ще се включат в стажа. Те ще имат възможност да получат практически опит и работа в реална производствена среда. 4 места са определени за „Стажант-резбошлайфист, копиршлайфист”. Специалността е подходяща за ученици, обучаващи се по професия „машинен техник,“ специалност технология на машиностроенето за работа в Завод за инструментално производство и нестандартно оборудване“ на ВМЗ. 28 места се предоставят за „Стажант-машинен оператор на ММ /стругар, фрезист/ „. Местата са подходящи за ученици, обучаващи се в професия „машинен техник,“ „машинен оператор“, специалност „технология на машиностроенето” за работа в Механичен завод и в Завод за инструментално производство и нестандартно оборудване“ на ВМЗ. По специалност „Стажант-шлайфист на универсална машина” има определени 4 места. Те са подходящи за ученици, обучаващи се по професия „машинен техник,“ специалност технология на машиностроенето за работа в Завод за инструментално производство и нестандартно оборудване“ на ВМЗ. Търсят се и стажанти в професия „Стажант-електромонтьор”. 4 са местата и те са подходящи за ученици, обучаващи се в областта на електротехниката и енергетиката, професия „електромонтьор“, „електротехник“ за работа в Механичен завод и в завод Енергоресурс на дружеството. 6 места има за „Стажант-монтьор на машини и оборудване, на компресори, на парни и водогрейни котли, паро и водопроводни инсталации, съоръжения с повишена опасност”. Те са подходящи за ученици, обучаващи се по професия „машинен оператор“ за работа в Механичен завод и завод Енергоресурс на дружеството. 6 места са обявени и за „Стажант-настройчик на ММ и пресови ММ. Тези места са подходящи за ученици, обучаващи се по професия „машинен техник “, „машинен оператор“, специалност „технология на машиностроенето и металорежещи машини за работа в Механичен завод на дружеството.

Фокус: Какво включва стажантската програма, която е насочена към студенти?

Иванка Вълева: Стажантската ни програма като цяло е насочена към студенти, учещи в бакалавърска или магистърска степен, трети или четвърти курс, или наскоро дипломирани в ТУ, област „Машиностроене“ – електро и машинно инженерство, автоматизация и информационни технологии, машиностроене и уредостроене и ХТУ, област „Химия“ – специалности Електрохимични технологии и защита от корозия, Технология на каучука и пластмасите.

6 места са определени за „Стажант-настройчик на ММ с ЦПУ”. Тези места са подходящи за студенти, обучаващи се в областта на машиностроенето в специалности, свързани с програмиране на металообработващи машини с ЦПУ, технология на металите и металорежещите машини“ за работа в Техническа дирекция и в Завод за инструментално производство и нестандартно оборудване“ на „ВМЗ“. Едно място се предлага за работа в завод Енергоресурс на дружеството. Професията е стажант-електроинженер и е подходяща за студенти със степен “бакалавър“, обучаващи се в областта на електроинженерството. 9 места има за стажант-технолози, подходящи за студенти, обучаващи се в областта на машиностроенето в специалности, свързани с програмиране на металообработващи машини с ЦПУ, технология на металите и металорежещите машини“и „Химични технологии“ в специалности Електрохимични технологии и защита от корозия, Технология на каучука и пластмасите за работа в Техническа дирекция на дружеството. 4 места има за работа в Техническа дирекция на дружеството като стажант-конструктори. Местата са подходящи за студенти, обучаващи се в областта на машиностроенето в специалности Механично уредостроене, Мехатроника. В същата дирекция има още 2 места за стажант-електрончик. Подходящи са за студенти, обучаващи се в областта на Електронната техника и технологии, в специалност Електроника. 4 места има и за стажант- ръководител сектор. Тези места са подходящи за студенти, обучаващи се или завършили бакалавърска степен, специалност Индустриален мениджмънт в Технически университет. Местоработата е в Техническа дирекция. Студенти, обучаващи се или завършили бакалавърска степен, специалност Човешки ресурси за работа в отдел „Управление на човешките ресурси“ могат да карат стаж във ВМЗ като стажант- инспектор, административно обслужване на персонала. Местата за това са 2. Като стажант- изпитател на въоръжение, военни техники и имущества могат да работят 6 студента, обучаващи се в Национален военен университет за работа в Открит изпитателен полигон.

Фокус: Какво получават стажуващите при вас ученици и студенти?

Иванка Вълева: Ние им предлагаме да се запознаят на практика с производството и управлението на предприятието, да придобият знания и умения в областта на машиностроене, да се обучават в работния процес с реален трудов договор, да натрупат реален трудов опит в рамките на стажа. През цялото време те се обучават от опитен работник или специалист /ментор/ от фирмата. Стажът е платен, на пълен 8 – часов работен ден.

Фокус: Има ли ученици и студенти, които ще ползват предимство при включване в стажовете за 2017г.?

Иванка Вълева: да, това са жителите на общини Карлово и Сопот и Пловдивска област, както и деца на работници и бивши работници-пенсионери на предприятието.

За младежи, които идват от друга област са подсигурени общежития за наша сметка. Още веднъж припомням, че стажът е платен. Фирмата осигурява и стипендии на база на минималната работна заплата ,която при нас е около 550 лева и на база успеха на учениците и студентите. Стипендията може да е в размер на 250-260 лева.

Кандидатстването за включване в Стажовете на ВМЗ за 2017 г. става чрез подаване на заявление и подробна автобиография. Документите се изпращат до Дирекция “Развитие на човешки ресурси”/ на адрес: ВМЗ, гр. Сопот, ул. „Иван Вазов“ №1./Интервю на радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче