Секции

04 May 2024 09:13

10 интересни факта за динята по повод международния й ден

Днес е Международният ден на динята и в тази връзка ви предлагаме десет любопитни факта за плода...или по-точно зеленчука.

Заради сладкия си вкус, дините са смятани за плод и те действително растат като плод от цветчета, опрашвани от пчели. От ботаническа гледна точка дините са плод, защото имат семена. Но много градинари ги смятат за зеленчук и ги отглеждат в градината си заедно с летни зеленчуци, като грах и царевица, пише Рrofit.bg.

Без да споменаваме, че дините са част от ботаническото семейство Тиквови, заедно с краставицата и тиквата.

1. Дините са били отглеждани в Египет повече от 5000 години. Египтяните изобразявали дини в рисунки на стените на гробовете и дори оставяли диня до мъртвеца, за да се храни по пътя към подземния свят.

2. За родина на дините се смята Южна Африка, а в Китай са отглеждани още през X век. В страната гостите носят дини като дар на домакините си.

3. Смята се, че дините се разпространяват масово у нас по време на нашествието на турците на Балканския полуостров. Днес производството им е съсредоточено в Любимец, Харманли, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Видин, Свищов, Силистра и Добрич.

4. На днешния ден в село Салманово, Шуменска област, и в село Никюп, област Велико Търново, се провежда традиционен фестивал на динята.

5. Най-големият производител на дини в света е Китай, следван от Турция, Иран, Бразилия и САЩ.

6. Дините се състоят от 92% вода. Понякога мореплавателите носели дини вместо манерки. Дините обикновено имат червена месеста част, но някои дини имат жълта, бяла, оранжева или дори зелена месеста част.

7. Динята е здравословна храна. Една чаша с диня съдържа само 40 калории, но тя има повече ликопен от всеки други плод или зеленчук. Ликопенът е мощен антиоксидант, който може да намали възпалителните процеси и да унищожи свободните радикали. Освен това динята има високо съдържание на витамин С и е добър източник на фибри.

8. Заради високото си съдържание на вода динята има силно прочистващо действие за организма, спомага за по-добър метаболизъм и се използва като диуретик. На хора, болни от бъбречно заболяване, се препоръчва да ядат диня, за да прочистят бъбреците си от натрупаните песъчинки и камъни.

Дините са наричани и естествена виагра, защото имат същите свойства за подобряване на представянето в леглото като лекарството.

9. Всички части на динята стават за ядене. Кората на динята също става за ядене – в Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се бели и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. В Русия маринованата кора също е популярна.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно или се добавят в други ястия. В Западна Африка от семената се прави масло, което се използва при приготвянето на супи или други ястия.

10. Най-голямата диня, отглеждана някога, е произведена от Крис Кент в щата Тенеси през 2013 г. Тя тежи 158 кг./Новините БГ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Добрият брак е най-малко 80% добър късмет да намериш правилния човек на правилното място. Останалото е доверието.


Нанет Нюман