Секции

29 April 2024 07:45

Тази вечер ни очаква частично лунно затъмнение

В понеделник вечер ни очаква частично лунно затъмнение, а на 21 август Слънцето ще потъмнее над Съединените щати.

На 7 август над България започва частично лунно затъмнение. То се получава, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в почти права линия и нашата планета закрива със сянката си своя спътник. На 21 август ще се случи обратното. Но това пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава само от там.

В нощта на 7 срещу 8 август ще видим как южната част на Луната се оцветява в червеникав цвят. Това е сянката на Земята, която ще причини частичното лунно затъмнение, разказва бТВ.

За България то започва вечерта, още при изгрева на Луната, в 20.29 ч. за София. Тя ще изгрее частично затъмнена. "Всички, които желаят да наблюдават явлението, е добре да използват бинокли или зрителни тръби, за да открият Луната много ниско над източния хоризонт", обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Максималната фаза ще бъде в 21.20 ч. Смартфоните няма да са особено подходящи, затова вземете фотоапарат с по-голям оптичен зуум.

На 21 август е пълното слънчево затъмнение над САЩ. Един от учените, които ще го наблюдават и изследват, е проф. д-р Мариана Лазарова. Тя преподава астрофизика и астрономия в Университета на Небраска в Карни.

"Луната ще хвърли сянка с размер около 100 км в диаметър и само хората в тази пълна сянка ще наблюдават пълно затъмнение. Това ще е от щата Орегон до щата Северна Каролина в континенталните американски щати", разясни тя.

Проф. Лазарова участва в специален проект за заснемането на слънчевото затъмнение, в който участват учени и доброволци от цяла Америка. Целта му е да наблюдава слънчевото затъмнение и да запише 90-минутно видео на слънчевата корона./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче