Секции

25 April 2024 22:15

Доц.д-р Петър Ненков: Споменът за победителя от Дойран генерал Вазов ще остане вечно жив в паметта на българите

Споменът за свалените на земята бойни английски знамена пред победителя от Дойран генерал Владимир Вазов ще остане вечно жив в паметта на българите. Това каза в предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България” на Радио „Фокус” Пловдив доц. д-р Петър Ненков, военен историк.

„През месец юли 1936 година организацията на английските запасни чинове “Британски легион” организира тържество, посветено на победата на Антантата в Първата световна война”, разказа Ненков. На церемонията в Лондон са поканени редица видни пълководци от съглашенските армии на 11 държави. Единственият поканен от противниковата страна е българският генерал Владимир Вазов.

„На гара Виктория българската делегация е посрещната лично от лондонския кмет, който е носител на най-високото английско благородническо звание, а почетната рота от британския легион свежда до земята 29 бойни английски знамена пред героя от Дойран генерал Владимир Вазов”, добави Ненков. Английският генерал Хамилтън извиква високо: „Гледайте, това е генерал Вазов, който беше наш противник на Солунския фронт, а сега е наш много добър приятел!“ Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон.

На парада на ветераните от войната участват над 3000 запасни военни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн, противник на генерал Вазов в битката при Дойран, командва: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!“

На следващия ден, председателят на „Британски легион”, майор Годли заявява в своя доклад, посветен на Първата световна война: “Генерал Владимир Вазов е един от малкото чужди генерали, чието име фигурира в официалната история на Великобритания!”/Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен