Дребните цели пораждат дребни личности.


Платон

Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот провежда кампания за съхраняването на портретите на 15 видни българи от Подбалкана

Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот провежда кампания за съхраняването на портретите на 15 видни българи от Сопот и Подбалкана. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на културната институция Стефан Филчев. По думите му портретите са част от изложба, открита преди месец в Радиното училище в Сопот.

„Автор на произведенията е Стефан Йорданов, който по призвание е художник, но иначе е търговец. Преди около 2 години у него се появява страстта да рисува портрети на видни българи, на видни сопотненци. Когато отрихме изложбата в Радиното училище в Сопот, ние видяхме, че тези портрети са рисувани с много обич. Повечето от тях са като истински. Сред тях има портрети на фигури от нашата история, които никога не са рисувани. Пример е портретът на най-малкия брат на Иван Вазов – Борис Вазов.

Сред картините са също титаните на националноосвободителната ни революция Левски, Ботев и Раковски. Тук са и портретите на Иван Вазов, също на двамата български генерали – Владимир и Георги Вазови. Да не забравяме и този на Кирил Нектариев – голям български дарител, на който предстои да бъде открит паметник на 5 септември, когато община Сопот отбелязва своя празник“, обясни Стефан Филчев.

Директорът на къща музей „Иван Вазов“ посочи, че художникът ще дари три от портретите в полза на културната институция. „Първият портрет, този на Левски, бе откупен символично от карловска фирма в полза на музея.

Наш сънародник от Варна „откупи“ портрета на Борис Вазов, а жители на Сопот, пожелали анонимност, спомогнаха за съхраняването на още два портрета. До този момент собственост на музея са около 7-8 портрета, остават още толкова. Надявам се кампанията да набира сили и да успеем да откупим всички портрети.

Целта е да останат в музея и хората да се срещат с великите българи – такива, каквито в нашето съвремие почти няма. Това са били хора-идеалисти, хора, които са борбени по дух“, каза още Стефан Филчев.

По думите му ролята на къща музей „Иван Вазов“ в провеждащата се кампания ще бъде последваща, тоест да експонира портретите по подходящ начин и да ги рамкира. „Портретите ще бъдат експонирани в Девическото училище, което много българи посещават и обичат.

Те трябва да останат достояние на поколенията“, категоричен е Филчев. Той изрази радостта си от факта, че все още има будни българи и по-конкретно сопотненци , които не живеят в родния си град, но милеят за него, искат той да просперира и да съхрани паметта за великите личности, присъстващи в страниците на българската история./Радио Фокус

 

Новини от региона:

Ад край Долна махала: Запали се камион с бутилки метан!/СНИМКА/

Дългоочакваният ремонт на пътя Карлово-Дъбене-Войнягово-Климент ще започне преди края на есента

Хисарчанин задигал цяла година метални профили от почивна станция в курорта

Заловиха пиян водач от Ведраре, карловец пък шофира дрогиран

В Хисарския квартал Момина баня празнуваха 90 години читалище и първи народен събор(ВИДЕО)

Три карловски села без вода заради аварии

Карловските футболисти загубиха мача от ФК Евроколеж

Още...

Днес Ви питаме:

Можете ли да си позволите почивка на море това лято?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив