Секции

26 April 2024 18:22

Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот провежда кампания за съхраняването на портретите на 15 видни българи от Подбалкана

Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот провежда кампания за съхраняването на портретите на 15 видни българи от Сопот и Подбалкана. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на културната институция Стефан Филчев. По думите му портретите са част от изложба, открита преди месец в Радиното училище в Сопот.

„Автор на произведенията е Стефан Йорданов, който по призвание е художник, но иначе е търговец. Преди около 2 години у него се появява страстта да рисува портрети на видни българи, на видни сопотненци. Когато отрихме изложбата в Радиното училище в Сопот, ние видяхме, че тези портрети са рисувани с много обич. Повечето от тях са като истински. Сред тях има портрети на фигури от нашата история, които никога не са рисувани. Пример е портретът на най-малкия брат на Иван Вазов – Борис Вазов.

Сред картините са също титаните на националноосвободителната ни революция Левски, Ботев и Раковски. Тук са и портретите на Иван Вазов, също на двамата български генерали – Владимир и Георги Вазови. Да не забравяме и този на Кирил Нектариев – голям български дарител, на който предстои да бъде открит паметник на 5 септември, когато община Сопот отбелязва своя празник“, обясни Стефан Филчев.

Директорът на къща музей „Иван Вазов“ посочи, че художникът ще дари три от портретите в полза на културната институция. „Първият портрет, този на Левски, бе откупен символично от карловска фирма в полза на музея.

Наш сънародник от Варна „откупи“ портрета на Борис Вазов, а жители на Сопот, пожелали анонимност, спомогнаха за съхраняването на още два портрета. До този момент собственост на музея са около 7-8 портрета, остават още толкова. Надявам се кампанията да набира сили и да успеем да откупим всички портрети.

Целта е да останат в музея и хората да се срещат с великите българи – такива, каквито в нашето съвремие почти няма. Това са били хора-идеалисти, хора, които са борбени по дух“, каза още Стефан Филчев.

По думите му ролята на къща музей „Иван Вазов“ в провеждащата се кампания ще бъде последваща, тоест да експонира портретите по подходящ начин и да ги рамкира. „Портретите ще бъдат експонирани в Девическото училище, което много българи посещават и обичат.

Те трябва да останат достояние на поколенията“, категоричен е Филчев. Той изрази радостта си от факта, че все още има будни българи и по-конкретно сопотненци , които не живеят в родния си град, но милеят за него, искат той да просперира и да съхрани паметта за великите личности, присъстващи в страниците на българската история./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

„Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят свода небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!“


Христо Ботев