Секции

19 April 2024 07:42

Пловдивски зет се прехранва с табели от соца

Пловдивски зет продава соц табели пред Бачковския манастир навръх Успение Богородично. Христо Попов е на 74 години и е родом от София, но се оженил за красива пловдивчанка. Преди падането на социалистическия режим той бил майстор в цех, където изработвали традиционните табели с разнообразни комунистически лозунги, номера и имена на улици и означения от типа “образцов дом”.

По онова време доходите му били прилични, като заработвал и малко на частно. Обикалял с мостри по заводите и търгувал надписите, като показвал документ, че е упълномощен от държавата да ги произвежда. Когато дошла демокрацията, Попов се оказал с хиляди табели на склад. Оказва се, че над 20 години по-късно новото поколение, което не е било планувано или тъкмо е прохождало, проявява интерес към старите табели. А те не са мръднали.

“Изработват се от емайл. Това на практика е стъклен слой, който се изпича и покрива цялата табела. Доказано е, че може да се разгради чак след 1500 години. Значи взимаш една табела и тя остава завинаги здрава. Само я пообърсваш от време на време от праха”, разказва Христо Попов.

Освен стандартните надписи има и майтапчийски, които се харчат добре напоследък. Хитовете са “Ако се спъне шефът, падам аз!” и “Събличай се бързо! Други чакат след теб!”. 74-годишният баш майстор е дарил много табели на соц музеите в Пещера и Варна./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Е, не може всеки ден да ти се случва нещо незабравимо, но пък няма да имаш и за какво да се оплакваш. ;)